FIAMCsingular single s-category-documentos s-author-none">

Declaració de la Federació Internacional d’Associacions Mèdiques Catòliques amb ocasió del Fòrum Universal de les Cultures

La Federació Internacional d’Associacions Mèdiques Catòliques (FIAMC) intervé en totes aquelles reunions internacionals on es tractin temes que es corresponen amb les seves finalitats fundacionals. El Forum Barcelona 2004 representa una ocasió remarcable per expressar la nostra opinió. Per exemple, sobre “l’urgent problema de defensar i promoure la vida humana a través del filtre de les diverses cultures” (Joan Pau II al XV Congrés de la FIAMC el 1982). Els tres grans eixos temàtics que…

La Federació Internacional d’Associacions Mèdiques Catòliques (FIAMC) intervé en totes aquelles reunions internacionals on es tractin temes que es corresponen amb les seves finalitats fundacionals. El Forum Barcelona 2004 representa una ocasió remarcable per expressar la nostra opinió. Per exemple, sobre “l’urgent problema de defensar i promoure la vida humana a través del filtre de les diverses cultures” (Joan Pau II al XV Congrés de la FIAMC el 1982). Els tres grans eixos temàtics que defineixen el Forum representen oportunitats per a l’intercanvi de projectes i idees entre les diverses entitats i persones participants.

Primer eix: LA DIVERSITAT CULTURAL

Les associacions membres de la FIAMC s’estenen per sis regions del món: Àfrica, Àsia, Austràlia i Nova Zelanda, Europa, Amèrica del Nord i Amèrica llatina. Això significa que, per la seva pròpia naturalesa, la FIAMC treballa entre cultures molt diverses des de fa decennis. Els metges catòlics ens hem compromès a respectar sempre els nostres pacients tal com mereixen els éssers humans, anteposant els seus interessos a consideracions polítiques o econòmiques i a tractar-los sense prejudicis religiosos, racials, ètnics, socioeconòmics o sexistes (La Promesa del Metge Catòlic, secció de textos de www.fiamc.org).

La inculturació de l’Evangeli de la Vida ha estat sempre una de les nostres prioritats. I el respecte per la llibertat de les consciències de les persones ha estat un dels nostres millors actius. Des de la nostra posició de seguidors de Crist, sempre ens hem obert a les relacions amb les diverses formes de pensar i viure, sense renunciar al nostre dret d’exercir testimoni i oferir la nostra aportació. Les nostres són unes creences de llibertat i només en ella assolim la plenitud.

Segon eix: EL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

La protecció de la Creació, especialment de l’entorn biològic, psicològic, social, familiar i espiritual de l’ésser humà, és un dels fins més preats de la nostra federació. El dret de l’ésser humà a la salut i a un entorn sa genera l’obligació de tenir cura en la mesura del possible i manera raonale la pròpia vida i l’entorn.

La naturalesa està dotada d’unes lleis que el metge no pot desconèixer ni marginar si no vol dilapidar completament el patrimoni filogenètic i ontogenètic de l’Homo sapiens. En aquest sentit, els intents per clonar éssers humans, de reproduir-se una i altra vegada, passaran una factura certa a la Biologia de tot el planeta i al futur de la Humanitat.

La investigació científica s’ha de basar en l’evidència i en l’ètica. No és acceptable que es jugui amb els sentiments dels malalts donant-los falses esperances sobre la seva curació o millora amb teràpies sense base científica. Tampoc no és acceptable destinar recursos econòmics a la investigació amb cèl·lules mare embrionàries, destruint embrions humans, quan les que provenen de teixits adults ja han demostrat la seva eficàcia i la seva recerca no genera especials problemes ètics. Així mateix, s’han de destinar recursos econòmics suficients per combatre pandèmies tractables com la sida, la malària o la mal nutrició.

El desenvolupament sostenible requereix l’autocontrol personal i la moderació pública de l’ús d’uns recursos naturals que no són inesgotables. També, posar a l’abast dels béns més desfavorits i serveis essencials. En aquest sentit, els metges catòlics assumim la nostra part de responsabilitat al “destinar gratuïtament part del nostre temps als pobres” (Punt 8 de la Promesa del Metge Catòlic).

Tercer eix: LES CONDICIONS DE LA PAZ

No hi ha pau sense justícia ni justícia sense perdó. La salut sempre es troba amenaçada quan no hi ha pau. Treballar per ella representa moltes vegades renunciar a béns i serveis propis. I la convivència sobre la Terra no es pot mantenir sense perdó, que mai no significa impunitat.

En el punt 4 de la Promesa del Metge Catòlic es rebutja taxativament que els metges puguem convertir-nos en instruments d’aplicació violenta o opressiva de la Medicina. La nostra missió és transformar el sofriment en felicitat.

La nostra autoritat moral, avalada per milers de metges que dia a dia exerceixen dignament la seva professió, ens permet exigir sense demagògies a la indústria farmacèutica una dràstica caiguda dels preus dels medicaments contra la sida a Àfrica. Els beneficis empresarials són legítims si es paga una certa hipoteca social i es perdonen alguns deutes: es torna a la humanitat part dels beneficis que ella mateixa ens ha permès obtenir. Si l’Àfrica mor de sida, una malaltia contra la qual es pot lluitar, no haurà mort un simple continent sinó una part molt important de la raça humana.

La FIAMC desitja que el Forum de Barcelona marqui un abans i un després en les relacions de la família humana, alhora que convida tots els metges i personal sanitari de bona voluntat del món al Congrés i Exposició internacional de la FIAMC que tindrà lloc el maig de 2006 també en la cosmopolita ciutat de Barcelona (veure aquí).

Subscriu-te al Butlletí[hidden idioma "CA"]
[hidden tipo "Boletín"]

Accepto la política de privacitat

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha