Carta setmanal de Josep Miró i Ardèvol: Crisi de societat, oportunitat cristiana

Vivim una crisi de societat i de les seves institucions, una crisi de la cultura hegemònica. Impera un gran desconcert moral perquè hi ha una gran dificultat col·lectiva per identificar el bé, allò que és just, i diferenciar el que és necessari d’allò que és superflu. El resultat és l’anomia: una societat que ens planteja una sèrie d’exigències sense aportar-nos els mitjans necessaris per aconseguir-les.

La causa principal de la crisi de societat neix de la cultura de la desvinculació que impera. Desvinculació de les fonts, de tota tradició, norma, deure, compromís, comunitat, que s’oposi a la satisfacció del desig de possessió, la concupiscència, com a únic camí per a la realització personal. És la crisi del triomf aclaparador de la vulneració radical del novè i desè manaments del Decàleg, convertida en norma de vida, i cultura hegemònica. La crisi de societat és també conseqüència de la ruptura amb la llei natural.

En aquestes condicions, ¿com no ha d’estar en crisi la veritat? S’han oblidat, ja no entenen (i el gran risc és que als cristians ens passi el mateix) que la fi de la llibertat, no és multiplicar les opcions amb independència de la seva qualitat, sinó permetre apropar-nos i reconèixer la veritat.

Vivim una crisi de la identitat del ser persona; de la forjada pel cristianisme, a causa de la descristianització, la del treball destruïda pel precariat i el deteriorament de l’ascensor social, i de l’antropologia de l’ésser humà, ocasionada per la ideologia de gènere. Massa persones, molts joves ja no tenen gens clar què significa ser home i ser dona i quina és la vida bona realitzada.

Davant la dramàtica situació que vivim cal proclamar l’esperança. No és un optimisme humà, sinó la virtut de l’esperança que prové de Déu. La resposta comença en la seva cerca i en la vida orientada cap a Ell, seguint el camí, la veritat i la vida de Jesucrist. A partir d’aquesta prioritat brollen totes les altres.

Els cristians hem de ser decisius en la construcció de l’alternativa transformadora de la societat del malestar i de la desvinculació en la qual vivim, per guanyar la comunitat basada en la veritat i les virtuts, l’amor, el compromís i el deure, l’acollida , la celebració i la festa. Capaç de construir la societat del benestar que s’expressa sobretot en el valor radical de tota vida humana, la família i les comunitats de memòria, vida i projecte, una societat en què tothom que ho vulgui pugui realitzar-se en “una vida tranquil·la i serena”.

El projecte d’e-Cristians per a aquest tipus de crisi aporta la resposta necessària com a organització de trobada per impulsar la concepció cristiana i els cristians en la vida pública.

Vine, fes-te e-Cristians www.e-cristians.net

Si ja ets membre, difon aquest missatge a altres persones.

Subscriu-te al Butlletí

Cas Morín

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha

ForumLibertas.com

ForumLibertas.com