Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: Declivi i resplendors de l’Església

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

La informació publicada a La Vanguardia aquest dimecres 18 i que ha estat analitzada per Forum Libertas (http://www.forumlibertas.com/espana-uno-de-los-paises-que-mas-rapido-se-ha-secularizado/), senyala la important caiguda de la pràctica religiosa a Espanya. La informació no pot ocultar la sorpresa que ocasiona la dimensió i velocitat d’aquesta davallada que situa Espanya en un lloc destacat en el procés de descristianització.

Voldria fer dues molt breus observacions sobre aquest fet. Durant molt de temps s’ha  mantingut que el problema de l’eclipsi de Déu a Catalunya era singular i contrastava amb la religiositat de la resta d’Espanya. Les xifres feien evident aquesta conclusió. Però també guiant-me per les xifres i no des d’una mirada estàtica sinó de les tendències a llarg termini, fa anys que vinc afirmant que el que succeeix en el cas català no és altra cosa que un indicador anticipat de la dinàmica religiosa espanyola. Catalunya anticipa el canvi i potser arriba a nivells una mica més intensos, però no expressa una situació substancialment diferent. La segona constatació és que aquesta evolució espanyola era perfectament previsible. Perquè, com és possible que es mantingui viva l’experiència religiosa en una societat i unes institucions polítiques entregades en cos i ànima a concepcions que són absolutament incompatibles?

Caldria preguntar-se sobre com és possible que d’una banda hi hagi una notabilíssima manifestació de la tradició catòlica, confraries, processons de Set. Sta., celebracions patronals, etc… També que l’escola catòlica tingui tant de pes, així com les universitats del mateix ideari, i que alhora es produeixi la davallada. Hi ha una reflexió molt important a fer que està pendent.

És clar que aquesta manca de reflexió pendent encara és més urgent i necessària a Catalunya.

Però no ens podem quedar només en la davallada. La nostra Església continua mostrant resplendors prou importants. Disperses, sorgides de múltiples iniciatives però que brillen i il·luminen amb els seus resultats la diversitat de camins que és possible seguir per fer que realment la bona nova de Jesucrist sigui anunciada.

Hem de conèixer millor quines són aquestes resplendors, què fan, difondre la seva existència, generar sinergies, perquè totes elles són exemples de tot allò que es podria estendre i fer. Necessitem bons exemples als quals seguir per superar el declivi.

Per abordar aquesta qüestió e-Cristians obre una nova línia de treball amb l’objectiu de reunir la màxima informació sobre aquestes resplendors. Parròquies que van molt bé, iniciatives pastorals, grups, accions, organitzacions que creixen…

Per aquesta raó que et preguem que complimentis AQUEST QÜESTIONARI que serà de gran utilitat. Pel mateix motiu et convido a participar en la reunió que tindrà per objecte tractar entre tots aquest tema i que tindrà lloc el pròxim dia 26 d’abril a les 19:30h. a la seu d’e-Cristians (c/ Dr. Francesc Darder, 16, bxs. Bcn). Pots confirmar la teva assistència al 93.206.08.83 o a secretaria@e-cristians.net.

Rep una cordial salutació,

Josep Miró i Ardèvol

Subscriu-te al Butlletí

Cas Morín

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha

ForumLibertas.com

ForumLibertas.com