El COF del Bisbat de Terrassa celebra els seus 6 anys de vida amb una nova organització

El Centre d’Orientació Familiar del Bisbat de Terrassa va néixer ara fa sis anys per iniciativa dels responsables de Pastoral Familiar, Mn. Gaspar Borda i el matrimoni Miquel Creus i Montse Prats. Un COF és un servei especialitzat d’atenció a les famílies en totes les seves dimensions, treballant els diferents àmbits humans, psicològics, morals, afectius, espirituals i relacionals. Realitza una activitat de prevenció, orientació, assessorament i formació permanent de la vida conjugal i familiar. Els problemes familiars són afrontats des d’una visió integral de la persona, el matrimoni i la família, entesos com un tot interrelacionat i en constant procés de creixement, des d’una antropologia cristiana.

El servei el dóna un equip de voluntaris qualificats en temes de parella, matrimoni i família, que realitzen el servei de forma voluntària i gratuïta. Són persones que viuen la fe en Jesús, participen activament en les seves parròquies i s’ofereixen a escoltar i acompanyar. Sempre es garanteix la discreció i la confidencialitat.

El COF realitza una activitat de prevenció, orientació, assessorament i formació permanent de la vida conjugal i familiar. Per això, compta amb el Servei d’Atenció a persones amb necessitats i també dona vida a grups que, depenent del mateix, es proposen oferir una resposta a problemes específics. El Servei d’atenció va adreçat a persones que tinguin problemes de relació familiar, normalment de parella o de relació amb els fills. A persones que tinguin la necessitat de compartir un neguit, un problema o un moment d’incertesa i vulguin que algú els escolti i els acompanyi.

La necessitat es molt gran: hi ha moltes famílies amb problemes, que sovint es compliquen i barregen, agreujats per aquesta crisi que no acaba per els mes pobres: problemes econòmics, problemes de relació entre la parella, de educació dels fills, molta soledat, molta marginació social, atur, TDAH, trastorns, joves amb fracàs escolar i marginats del mon laboral (els “ni-ni”),…. Nosaltres no podem oferir teràpia psicològica o psiquiàtrica, ja que ens basem en un model de voluntariat (pressupost zero): tenim una llista de especialistes (psicòlegs, psiquiatries, advocats,.. ) amb bona formació professional i cristiana que recomanem en els casos de necessitat. Els serveis que oferim son: la acollida, el diagnòstic, la orientació i la mediació familiar, el servei d’escolta i d’acompanyament.

Però encara ve poca gent (tenim entre 25 i 30 casos l’any), perquè pocs coneixen el COF i en què podem ajudar. En aquest moment tenim oberts espais d’acollida i atenció personalitzada a Terrassa, Sabadell y Granollers; i des del 2018 oferim una atenció continua per telèfon i mail, per facilitar que la gent ens pugui contactar. Molt sovint hi ha com una mena de vergonya en demanar ajuda, i així moltes parelles ho fan nomes quan estan a les ultimes; aleshores es mes difícil ajudar a reconstruir una relació danyada. Hem de reconèixer tots la nostra feblesa i la nostra necessitat; i no avergonyir-nos de oferir i demanar ajuda quan cal.

Entre les realitats que depenen del COF hi ha el Projecte Raquel (www.proyectoraquel.es), que ofereix un camí de guariment a les persones tocades pel drama de l’avortament provocat i que sofreixen la Síndrome Post Avortament (SPA). Vam ser els primer a Catalunya i ara està present en moltes de les nostres diòcesis. El grup es troba cada mes per un temps de pregaria, formació i recolzament: vivim experiències precioses de sanació, gent que surt de l’abisme del dolor per haver perdut un fill que es troba amb la misericòrdia del Pare (qui sana es el Senyor!). El Cursos per a Matrimonis ALPHA, una proposta d’aprofundiment de l’experiència del matrimoni oferta a parelles que volen millorar la seva relació; l’anomenem col·loquialment el  “ITV” del matrimoni: tots necessitem una posta a punt de tant en tant!. El Grup per l’Educació Afectiva i Sexual, que va néixer de l’experiència del Seminaris “Aprendamos a Amar” de la Fundació “Desarrollo y Persona” organitzats a Catalunya, i que s’ofereix gratuïtament a nivell pastoral per assessorar, col·laborar o proposar trobades, cinefòrum, encontres per joves, pares, catequistes (dintre i fora de la Diòcesis). Cursos de formació de Mètodes Naturals de Reconeixement de la Fertilitat (MNRF) segons el mètode Billings i Tallers de Pregaria en Família.

El COF és i vol ser una xarxa de persones i realitats al servei integral de la família, per això col·laborem també amb realitats externes com Casa Guadalupe, el centre d’ajuda a la dona embarassada de Sabadell que les acull i ajuda a acceptar el seu embaràs de forma gratuïta fins al primer any de vida del nadó (es l’únic de la nostra diòcesis: tan de bo en poguessin sorgir altres); i Ca N’Eva una casa d’espiritualitat a prop de Matadepera que vol acompanyar en

el dol a les persones que han sofert la pèrdua d’un ser estimat.

No és la nostra missió oferir diners per ajudar a pal·liar les situacions de necessitat material: és una tasca i un servei de Càritas, a qui derivem els casos de necessitat. Nosaltres al contrari ens concebem com a complementaris, perquè la gent que acudeix a Caritas per demanar ajuda econòmica, assistencial, laboral, sovint te també problemes familiars, i en això podem col·laborar.

En la nostra tasca fem l’experiència de la desproporció radical entre les nostres possibilitats – sempre minses – i la infinita necessitat del cor d’homes i dones. Però encara que no podem resoldre totes les situacions i necessitats, sempre podem acompanyar a les persones des de l’empatia. Es important que la gent no estigui ni se senti sola.

Entre els nostres objectius de futur volem créixer com a punt de referència per a l’ajuda a la família a la nostra diòcesi; promoure’ns en parròquies, grups, moviments; millorar la coordinació interna dels seguiments dels casos; potenciar els grups d’escolta i d’acompanyament; millorar la col·laboració amb Càritas, fins a la sinergia; continuar l’oferta formativa interna (per als voluntaris) i externa.

Per a mes informació: http://cof.bisbatdeterrassa.org/

Subscriu-te al Butlletí

Cas Morín

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha

ForumLibertas.com

ForumLibertas.com