Gran èxit de la conferència de Mn. Joan Costa sobre la Laudato Si’ i el canvi climàtic

D’Ignasi Piulachs

El passat dimecres 27 de Novembre de 2019, inaugurant una sèrie de conferències organitzades des de la nostra associació e-Cristians, i que tenen per objecte abordar diferents temes de l’actualitat contemplats des d’una perspectiva cristiana, vam tenir la sort de comptar amb la inestimable intervenció del sacerdot Joan Costa i Bou, rector de la parròquia de Betlem de Barcelona, ​​i home de reconeguda i dilatada trajectòria en l’àmbit intel·lectual. El nostre ponent va parlar, per a gran profit de l’auditori que atentament escoltava, sobre els aspectes essencials de la “Carta Encíclica Laudato Si’» del Papa Francesc. La dissertació va ser intitulada: «Emergència climàtica: què podem fer els cristians?» (descarregar el text de la conferència AQUÍ).

Abans de començar l’acte, i presentant a tan insigne convidat, manifestava Josep Miró, president de la nostra associació, la seva confiança en que d’aquesta conferència poguessin sortir-ne els presents amb una idea més precisa sobre la posició i ensenyament de l’Església sobre els problemes derivats de la crisi ambiental que avui tant ens aclaparen; cosa que, sense cap dubte, veritablement va succeir.

Mossén Joan Costa durant la conferència

Disposat a iniciar la seva exposició sobre els diferents capítols que componen la carta encíclica de Francesc, introduïa Mn. Costa el tema advertint el caràcter transversal que aquesta gran preocupació sobre el medi ambient té avui entre nosaltres; una transversalitat que, anant més enllà de l’Església, no podria de cap manera deixar d’interpel·lar a aquesta. El Papa Francesc -afegia el nostre conferenciant- ens exhorta que «fem el nostre l’Evangeli de la Creació», a partir del que també el mateix Sant Pare ha denominat «una conversió ecològica», sustentada en el reconeixement que la terra és la nostra «casa comuna».

Com a cristians no podem deixar d’advertir que el regal de la Creació mereix la nostra lloança i agraïment. Menysprear-la seria tant com menysprear el mateix Creador. A més, hi ha un influx entre els successos que sobrevenen al creat i la humanitat, per la qual cosa el que esdevé en aquesta casa comuna que és la nostra resulta de la nostra total incumbència, i exigeix ​​una resposta agraïda i responsable envers Déu, envers el proïsme, i en relació als mateixos béns creats.

Ja en un pla de profund abast teològic, i al·ludint a la carta de Sant Pau als colossencs, va assenyalar mossèn Costa la qual va anomenar «dimensió crística” de tota la creació, una dimensió que implica el reconeixement que tota la realitat material que coneixem està creada en funció de Crist. «Totes les coses -diu el text paulí- han estat creades per mitjà d’ell i per a ell. I ell és abans que totes les coses, i totes tenen en ell la seva consistència» (1, 15-17).

Mossèn Costa va finalitzar la seva exposició recordant les virtuts que el Papa Francesc ha assenyalat com a essencials en aquest ideal caracteritzat com d’«espiritualitat ecològica», i que crida a la nostra conversió en aquest àmbit, a saber: gratitud amb Déu per tot el que ens ha donat; gratuïtat en la nostra acció com a administradors responsables i custodis, ja que només així podrà manifestar les exigències de la caritat cristiana; humilitat per reconèixer que no podem ni hem d’exercir un domini despòtic sobre els béns de l’món; i, finalment, sobrietat en l’ús dels béns materials creats.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha