Militància i activisme: compromís. Carta Setmanal de Josep Miró

Els dos mots, militància i activisme, podríem dir que són en certa mesura demodé, que no corresponen a l’època actual. Militar significa adherir-se fermament a una idea i supeditar en una mesura variable els seus interessos personals al servei d’aquella idea; implica per tant una voluntat de servir a aquella causa i una determinada dosi de sacrifici. Malgrat que la paraula no sigui massa actual, el seu contingut és evident que ho continua sent. No hi ha cap causa important que prosperi en una societat democràtica si els membres que la sustenten no estan disposats a esforçar-se per ella.

Activisme encara té possiblement menor prestigi i és habitual utilitzar-la també en el seu sentit pejoratiu. Un activista seria aquell que fa “coses” per fer-les, prescindint dels resultats i fins i tot de la racionalitat d’allò què fa, entès en aquest sentit, és evidentment, per una pràctica negativa. Però activisme també vol dir acció, actuar al servei d’una idea, d’un projecte més gran que els nostres estrictes interessos. Un cop més apareix l’ideal i l’acció de servir-lo.

Els dos mots tenen un comú denominador molt més políticament correcte: compromís. Comprometre’s vol dir precisament tot allò que figura en els paràgrafs precedents: estar al servei d’una causa i esforçar-se perquè aquesta prosperi.

El que succeeix avui en dia a la societat catalana és una demostració clara i concreta de com aquells que estan compromesos i són actius i militen fan prosperar les seves idees, mentre que aquells que viuen els seus interessos i la seva vida, tots ells ben legítims, positius i bons però que no es mouen d’aquest cercle interior, veuen com les seves idees estan més i més arraconades i es refugien en la queixa, el lament o la protesta sempre i quan, com és natural, no necessiti esforç.

Voldria demanar-te que fossis una persona activa i compromesa. Segur que en molts aspectes ja ho ets, però jo voldria subratllar la importància que ho facis en un sentit que és determinant: el de les aplicacions concretes i pràctiques de la doctrina social de l’església, és a dir allò que afecta tant a una normativa determinada d’un ajuntament, com a moltes de lleis que es fan, com en molts dels conflictes socials que estan estossinant al nostre país i a la nostra gent.

Et convido a que ens enviïs un e-mail manifestant el teu interès per participar una mica més en les activitats d’e-Cristians i si fa el cas, a manifestar les teves preferències o l’actuació en allò que consideres necessari.

#AraConcòrdia

#AraConcòrdia

Subscriu-te al Butlletí

Cas Morín

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha