E-Cristians: més educació responsable i menys màquines de preservatius

Comunicat d’ E-Cristians contra un referèndum per colocar màquinas de condons a les escoles catalanesAquest és el comunicat que E-cristians ha fet arrivar als mitjans de comunicació. Demanem Pedimos que sigui suspés un referèndum que trivialitza el problema del SIDA y que en cambi es programi per a cada curs una bona campanya educativa, basada en una concepció pedagógica integral de la persona, que sigui respectuosa amb els drets singulars de cada pare i mare d’educar en valors els seus fills.

Considerem convenient i positiu que la Generalitat de Catalunya reaccioni davant el creixement d’embarassos i casos de Sida entre els adolescents. Afirmem que només una campanya pedagògica basada en la informació i que cerqui la responsabilització dels nois i noies tindrà resultats. Aquesta afirmació neix de l’experiència dels països on fa més temps que s’actua en aquest sentit. La campanya per a ser eficaç ha de ser permanent, és a dir repetir-se al llarg de cada curs, ja que del contrari no servirà per a res.

Una vegada més recordem als poders públics els límits i naturalesa de les seves atribucions, que en cap cas poden usurpar i immiscuir-se amb la tutela paterna sobre l’educació del fill en els valors. És funció, en aquest cas, de l’Administració informar de les causes i conseqüències que generen i provoquen la Sida, i la presentació de totes, repetim, totes les vies que fan possible la seva superació. No és funció seva inclinar-se per una o altra via com a millor solució, sinó que aquesta opció pels menors d’edat és privativa dels pares.

Tampoc pot constituir-se en una simple pedadogía “higienista”. L’adolescent que s’està formant ha d’integrar armònicament el sexe en el conjunt de les seves dimensions humanes i aprendre a viure amb ell i no arrossegat compulsivament per ell. A més, si bé estarà adreçada al segon cicle o grau de secundari és més que obvi que els seus efectes afectaran a tots els alumnes de secundària i, per tant, també als de 12 i 13 anys.

La campanya que vol promoure el Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament consisteix en un eix motivador fonamentat en un referèndum consultiu sobre si els instituts han de tenir o no màquines expendedores de preservatius. Aquest referèndum serà traslladat posteriorment al Parlament (sic).

Afirmem que :

1er. Al focalitzar el problema de la Sida i dels embarassos no desitjats en una qüestió tan absurda com votar “màquines sí, màquines no” s’adopta un plantejament frívol, poc responsable i allunyat de tota orientació pedagògica.

2n. Reduir el problema de les relacions entre adolescents a un fet mecànic de posar-se un preservatiu, és desconèixer el comportament sexual de l’ adolescent, que gira molt en torn a impulsos i que no té el procés de racionalització dels adults. És necessari recordar qe ja s’han fet campanyes per afavorir l’ús del preservatiu -com la del “Póntelo-Pónselo” del Ministerio de Sanidad, amb resultats a la vista, de fracàs absolut.

3r. En reduir el problema a una qüestió de “condons i màquines” s’està produint una caricatura de la realitat. Es frivolitzen les causes i les solucions i s’actua amb un reduccionisme de la naturalesa del problema i de les dimensions de la persona que no és ni responsable ni pedagògic. Demanem una campanya intel·ligent i no un circ mediàtic.

4rt. El preservatiu es una resposta parcial i no satisfactòria entre els adolescents. Primer per la naturalesa impulsiva de la relació; segon, per l’ ús inadequat; i tercer per les fallides del propi preservatiu, un tema sempre menystingut i ocultat. Aquesta ocultació es produeix perquè el preservatiu ha passat a ser per alguns, carents de banderes millors, una ensenya d’identitat ideològica.

Entenem que la via fonamentada en la valoració del sexe, el respecte profund a la relació interpersonal que genera i la construcció del sentit de la responsabilitat de cada adolescent és un millor camí. L’abstinència sexual, el retard de les primeres relacions i l’evitar relacions promíscues són essencials.

En aquest sentit no és una data menor que Gran Bretanya, un país amb amplia experiència en campanyes educatives, el govern de Tony Blair hagi decidit actuar amb un enfocament fonamentat en l’abstinència. De la mateixa manera que no s’educa als adolescents en la solidaritat per unes pessetes a la guardiola del Domund, tampoc s’educa la sexualitat del jove “votant sobre màquines sí, màquines no”.

5è. Afirmen també que l’explicació que el referèndum és “consultiu” perquè no es pensa portar les màquines als instituts, és una estafa pedagògica i ciutadana. Si la Generalitat els hi demana per primera vegada a la seva vida que participin en una decisió col·lectiva i després veuen que la seva opinió és ignorada, quina valoració o confiança tindran de bon principi en el govern de Catalunya?

6è. Finalment expressem la nostra protesta perquè la campanya fonamentada en abocar com única solució el preservatiu, per raons ideològiques vulnera i lesiona greument el dret dels pares a fixar l’educació en els valors dels fills menors d’edat, i dificulta o fa impossible l’educació en la contenció sexual i el respecte i profunda valoració de la interacció efectiva que genera. A més contribueix a produir una enfrontament innecessari entre pares i fills.

En conseqüència: E-cristians demana que sigui suspés el referèndum, es programi per a cada curs una bona campanya educativa fonamentada en una concepció pedagògica integral del que és la persona, respectuosa amb els drets singulars de cada pare i mare, que cap decisió col·lectiva pot conculcar.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha