Ampliació del curs de Formació per a Pares: la família, transmissora de la fe

Ampliarem aquest tema en els següents articles:

1.- La família transmissora de la fe.
2.- Déu, en la vida dels nostres fills.
3.- Jesucrist, el model.
4.- La Mare de Déu.
5.- L’Església
5.- Els Sagraments.

Fa un temps, (quan els nens rebien la primera comunió als set anys), vaig escoltar en una classe de catequesi que el sacerdot preguntava: “¿Com veiem a Déu?”, i la resposta d’un nen d’aquesta edat que deia: “per la llum de la fe“. Resposta realment il·luminada per l’Esperit Sant i dita amb la senzillesa pròpia dels infants (“Si no us torneu com nens no entrareu en el Regne dels Cels”). Vaig suposar que aquest nen havia rebut una formació per part dels pares i una tasca ben feta de catequesi. Les criatures són com esponges que ho absorbeixen tot, i vaig reconèixer, al ser amiga del pare i de la mare del nen, que és a la família on es transmet la fe rebuda i on es procurava iniciar progressivament al fill en les veritats de la fe.

La família és comunió de persones, ha dit el Sant Pare. Per ella, “la persona humana no només és engendrada i progressivament introduïda, mitjançant l’educació, en la comunitat humana, sinó que mitjançant la regeneració pel Bateig i l’educació en la fe és introduïda també en la família de Déu, que és l’Església”. (Joan Pau II, Exhortació Familiaris Consortio, 15).

Aquestes paraules de Joan Pau II ens han d’encoratjar a valorar cada criatura com el do més valuós que es té, amb la possibilitat d’ajudar-lo a ser una persona responsable, ocupada en millorar la seva societat, mitjançant el seu compromís de fer el bé. ¿Que això comporta dedicar temps, observar, dialogar, comprendre…? Només hi ha una resposta: és la millor joia que tenim entre mans i es mereix tot el nostre cor i cap per anar-la polint. Si només ens ocupéssim de l’educació humana quedaria minvada la seva persona, composta de cos i ànima. Per tant, els progenitors cristians han de tenir cura pel nadó de que rebi el Sagrament del Baptisme el més aviat possible, ja que aquest Sagrament esborra el pecat original, els fa fills de Déu i els obre les portes del cel. La gràcia sobrenatural, les virtuts i els dons de l’Esperit Sant que el nen i la nena hauran rebut en el Baptisme requereixen alhora, per part dels pares, una dinàmica especial que s’haurà d’anar desenvolupant des del primer moment de la seva vinguda al món.

I, com incrementar la fe? Possiblement amb dues actituds:

1.- Testimonial. “Església domèstica” és anomenada la família segons el Concili Vaticà II, i és a la llar on s’aprèn a estimar, conèixer i imitar a Crist. En els capítols anteriors hem parlat de valors humans que són la base per adquirir les virtuts sobrenaturals. És a la família cristiana on es nodreix la fe dels infants, on s’aprèn la caritat amb el pròxim i a estimar-lo per Amor a Déu. És on s’imita el comportament dels pares. El testimoni de vida de fe, conformant la paraula i les obres amb el que ensenya l’Església, que recull tot el que Déu ens ha revelat, és el que anima els fills a viure de fe.

2.- Coherent amb el compromís de la recepció del sagrament del Matrimoni. Al rebre’l, es pregunta als nuvis: “¿Esteu disposats a acollir els fills que Déu vulgui concedir-vos i educar-los segons la llei de Crist i de la Església?”. La força de la gràcia del Sagrament del Matrimoni no mancarà mai per enfortir l’amor dels cònjuges i per educar els fills en la fe. Hem de mirar el futur amb l’esperança de que, amb paraules de Joan Pau II: “El futur de la humanitat es forja en la família”. S’ha d’ensenyar als fills i filles a pregar, a enlairar el seu cor a Déu, iniciant-los de petits. Per ells mateixos, amb l’oració, aniran descobrint la veritat que els ajudarà a tenir una actitud cristiana des dels primers anys de la seva vida, plena de confiança en Déu. Senzillament, tindran la clau per la felicitat.


Proper capítol: Déu per la vida dels nostres fills


Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha