TV3 i l’Església Catòlica: cronologia d’una acció

Com a resultat de les accions que e-cristians ha portat a terme les darreres setmanes per aconseguir que TV3 rectifiqués els atacs que constantment feien als valors religiosos, el director de TV3, Miquel Puig, s’ha compromès davant el Cardenal arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, a que la televisió pública catalana corregirà la seva actitud davant el fet religiós.

D’aquesta notícia podeu obtenir més informació a “Temes de la Setmana” i l’editorial de la Revista. Volem, però, en aquest apartat, fer un recordatori del que ha estat la cronologia d’uns fets que han propiciat un important avanç.

Maig: TV3 fa una paròdia sobre les comunions al programa “Fent amics”.

11 de juny: El Consell Gestor d’e-cristians acorda iniciar accions contra TV3 pel maltractament que la televisió pública catalana fa dels valors religiosos.

12 de juny: També a TV3, dins el programa “7 de notícies”, Toni Soler fa burla de la Sagrada Eucaristia.

14 de juny: El President de la Comissió Gestora d’e-cristians adreça un escrit de queixa al Director de TV3 pel tractament de la religió al programa “7 de notícies”.

19 de juny: El Consell Gestor d’e-cristians envia un escrit a una sèrie de institucions i dirigents polítics amb l’objectiu que s’afegeixin a la campanya de protecció dels drets religiosos en la televisió pública.

20 de juny: El President del Parlament de Catalunya, Sr. Joan Rigol i Roig, dóna resposta a l’anterior escrit, fent seva la queixa i adreçant-se per escrit al Director General de TV3.

26 de juny: El Bisbe de Tortosa ens escriu donant suport a l’acció d’e-cristians.

27 de juny: El Bisbe de Lleida ens encoratja a continuar endavant.

28 de juny: El Director de TV3, Miquel Puig, contesta l’escrit del President de la Comissió Gestora d’e-cristians reconeixent que s’han comès errors i que són casos aïllats, i argumentant que “els hàbits humorístics populars prenen molt sovint referències d’aquesta religió com a motiu humorístic”.

El mateix dia, el President de la Comissió Gestora d’e-cristians publica a La Vanguardia l’article d’opinió “La Religió Católica i TV3” reclamant l’autoregulació de la televisió pública catalana, fonamentada en un codi deontològic que preservi el respecte als valor religiosos.

Es reben 72 missatges per correu electrònic i a la secció de “Cartes al Director” de La Vanguardia fent referència a l’article abans esmentat, el que constitueix una xifra extraordinària de respostes. Tan sols 3 d’aquests missatges van ser desfavorables.

2 de juliol: De nou TV3 torna a fer una paròdia del fet religiós. En aquesta ocasió és el programa “Plats Bruts”, on es ridiculitzava la figura de Jesús fent l’amor amb un pretès diable amb cos de dona. I això succeïa poques hores després que el director de TV3, en conversa telefònica amb e-cristians, donava garanties que la televisió pública tindria més cura amb el tractament de la religió.

El mateix dia 2, una representació de la Comissió Gestora d’e-cristians es reunia amb el Sr. Francesc Codina i Castillo, President del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), amb qui es va arribar a l’acord que el CAC analitzaria les emissions de TV3 entre el 15 de maig i el 15 de juny, a fi d’emetre la seva opinió com autoritat de control (es pot veure el text de l’acord a “Temes de la Setmana”).

També el dia 2 el President de la Comissió Gestora d’e-cristians adreça un altre escrit al Director de TV3 incidint en els motius de les accions iniciades i fent menció a la saturació de missatges contraris a la religió que TV3 emet, i als límits que mai no s’haurien de sobrepassar.

4 de juliol: Escrit de suport del Bisbe d’Urgell.

6 de juliol: Reunió de la Comissió Gestora amb el Sr. Ignasi Garcia i Clavel, Secretari de Relacions amb les Confessions Religioses de la Generalitat. Es va mostrar identificat amb la posició d’e-cristians i va estar d’acord amb les iniciatives preses. Es va comprometre a encarregar un dictamen sobre el tractament que la Constitució Espanyola dóna al fet religiós.

9 de juliol: Resposta de Miquel Puig, Director de TV3, al segon escrit del President de la Comissió Gestora, on intenta treure importància als fets denunciats i “esquiva” les demandes de dotar la Televisió Pública Catalana d’un codi deontològic.

12 de juliol: Entrevista de la Comissió Gestora d’e-cristians amb l’Honorable Sr. Artur Mas i Gavarró, Conseller en Cap de la Generalitat de Catalunya.

El mateix dia, entrevista amb l’Il.lm. Sr. Ricard Fernández Deu, membre de la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i del Partit Popular de Catalunya.

17 de juliol: Entrevista amb l’Honorable Sr. Josep Antoni Duran i Lleida, Secretari General de la Federació de CiU.

També amb l’Il.lm. Sr. Josep Huguet i Biosca, portaveu del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Entrevista amb l’Il.lm. Sr. Josep Maria Carbonell, President de la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió del Parlament de Catalunya i diputat del PSC.

19 de juliol: S’entrevisten amb el Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley, President de la Generalitat de Catalunya, quatre exconsellers de la Generalitat, Hbles. Srs. Joan Ignasi Puigdollers, Antoni Comas, Joan Hortalà i Josep Miró, que pertanyen a e-cristians.

13 de juliol: El Director de TV3, Miquel Puig, reconeix en una entrevista a “El matí de Catalunya Ràdio” i en la posterior notícia de La Vanguardia, que TV3 està fregant els límits en el humor sobre la religió i demana excuses públicament per dos dels tres programes denunciats, “Plats Bruts” i “Fent amics”.

24 de juliol: Es publica la informació que el Director de TV3, Miquel Puig, promet al cardenal i arquebisbe de Barcelona, Ricard Maria Carles, que la televisió pública catalana corregirà la seva actitud envers la religió. En una entrevista que ambdós van mantenir la setmana anterior, Puig va assegurar que no es tornaran a repetir situacions com la paròdia sobre Jesús que es va realitzar al programa de “Plats Bruts”

25 de juliol: El Consell de l’Audiovisual de Catalunya reconeix que les emissions de TV3 estan al límit del que marca la llei i demana a la televisió catalana que respecti el fet religiós en la seva programació. A la vegada, els demana estudiar l’adopció d’un codi deontològic que preservi el respecte dels valors religiosos, assumint per tant el plantejament d’e-cristians.

carta del CAC a Miquel Puig

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha