Són vacances i seguim educant

S’apropen les vacances, temps de descans, i per això temps d’enfortir els vincles afectius amb els nostres. Podem tenir més activitats junts, però seguint tenint cura de la creació d’hàbits i dels límits que ens hem proposat i que hem dut a bon terme amb pactes i acords en el temps escolar. Si durant el període de treball hem tingut molta preocupació per a conciliar el treball i la vida de família, tenim 30 dies per a recuperar, sense aclaparaments, un mes magnífic per a viure amb serenitat.
Ha arribat, doncs el moment de gaudir dels fills amb tranquil·litat i aprofitar el tenir a mà la possibilitat de donar-se personalment sense presses, buscant el millor temps perquè l’estiu del 2007 sigui un estiu que quedi en la memòria dels nostres.
Procurem això si!: amb major flexibilitat, seguir vivint a la nostra llar l’obediència. És normal relaxar-se i descansar però és necessari no perdre tot el que hem assolit anteriorment. És també el moment de revisar la llista d’encàrrecs i fer canvis. Seguir amb la idea de la participació dels fills en les tasques de la llar, amb la motivació de poder ampliar el ventall de diversions serà beneficiós per a tots.
L’oci dels nostres fills ha de ser considerat com reparador de forces, de descans de l’estudi així com pels adults és un descans de la seva feina. Aquest és un aspecte important del temps d’oci, que s’oposa radicalment al negoci que és negació de l’oci. L’oci no cerca cap benefici material. És convenient que els fills adolescents comentin amb els pares les activitats que desitgen fer, Al ser el temps d’oci, fruit de l’activitat que s’ha triat lliurement podran exercitar la seva iniciativa, creativitat, inventiva i imaginació.

No oblidem aquestes petites recomanacions:

Alegria i el bon humor en l’ambient de vacances:
Per a evitar problemes és aconsellable organitzar activitats divertides i atractives; i especialment triar llocs d’estiu en què puguem trobar altres famílies ocupades de la formació dels seus fills i unir-nos per a trobar-les junts – les excursions i l’esport sempre són les qualificades amb més “estrelles”- i, així millorar-nos, pares i fills, a través del tracte social. Viure l’amistat amb més intensitat i la sociabilitat són dos valors propis del temps d’estiu.

Donar major importància al diàleg:
En temps de vacances les converses poden i han de ser més relaxades i aprofitar el temps de descans per a tractar temes més profunds com les conseqüències de la moguda nocturna, addiccions, sexualitat, l’ús del mòbil i el d’Internet, etc… i escoltar el que pensen els nostres fills. Igual que en medicina amb el diagnòstic precoç, en educació també es tracta de preveure. Si escoltem sense mirar el rellotge entendrem millor les inquietuds i la forma de ser dels nostres fills.

No oblidar als avis:
Alguns pares es reuneixen a casa dels avis. Es tracta d’organitzar-se de manera que els avis estiguin descansats per a transmetre les seves arrels, memòries i cultura de la vida sense estar atabalats. La millor manera és posar-se d’acord amb ells abans de començar l’estada en la seva llar. És una ocasió d’or per als néts conviure pacíficament amb els progenitors dels seus pares. Amb ordre es pot fer d’avi o d’àvia (ho dic per la meva experiència) amb tota la capacitat d’estimar que donen els anys i el sentiment d’afecte que reedita la joventut del cor dels quals tenim el privilegi de ser avis.

Extret del llibre “Ensenyar a viure”. Victoria Cardona

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha