Carta des de l’esperança: Continuem actuant per aturar la llei de l’eutanàsia

Benvolgut amic/Benvolguda amiga d’e-Cristians,

T’informo de quina és l’última hora sobre la tramitació de la llei de l’eutanàsia:

  1. La tramitació de la llei segueix el seu curs, tot i que el dimarts 21 d’abril, la Taula de Congrés va acordar prorrogar una setmana més el termini d’esmenes, fins al dia 29 d’abril.
  2. Aquesta ampliació té escassa significació, però marca un possible camí a la successiva ampliació del període de tramitació que determinaria de fet un ajornament de la tramitació, clar que amb terminis tan curts com una setmana, no és gens clar que això es porti a terme.
  3. Considero que el focus se situa en el que pugui acordar-se en la Mesa. Aturar la tramitació: a) Fins que no se superi la pandèmia, es normalitzi la mortalitat i la capacitat de l’UCI, i desaparegui la idea de cribratge. És un enfocament al qual haurien de ser sensibles els defensors de la llei. b) En el mateix sentit, el fet que en aquest temps luctuós en un Congrés d’escassa activitat, es portés al plenari una llei per a legitimar la mort per part del metge, seria escandalós, quan l’atenció ha d’estar dipositada en com protegir i salvar vides, especialment la de les persones de més edat, que sumen (més de 70 anys) el 87% dels morts. Aquesta és una altra raó extraordinària provocada per la pandèmia que justifica no continuar amb la tramitació. c) La raó fonamental manifestada en l’escrit conjunt: el baix nivell de les cures pal·liatives a Espanya. Triar entre sofriment i mort infligida per un metge no és llibertat d’elecció, reforça la seva raó en el marc de la situació actual.

Concentrem la nostra feina en dos punts decisius:

  • Ajornar la tramitació de la llei
  • En el supòsit que això no s’aconsegueixi, que és on concentrem els nostres esforços, en cap cas seria bona l’opció d’esmenar la llei per millorar-la. Això seria molt dolent, perquè des de l’oposició s’estaria assentat la llei que, si s’escau, si arriba a aprovar-se, serà per una majoria modesta. Les esmenes de rebuig han de ser a tots i cada un dels articles a fi d’assenyalar una divisió clara entre els que l’aproven i rebutgen, amb l’objectiu de reservar una possible majoria per a una futura derogació.

Fa dues setmanes que et donava a conèixer la declaració alertant a la societat del mal tracte que estaven rebent les residències de gent gran i les persones d’edat (més de 75 anys), en l’atenció domiciliària i en l’ingrés als hospitals per part del SEM. Uns dies després de la nostra declaració, el Ministeri de Sanitat feia pública una instrucció que recollia els criteris que manifestàvem, prohibint a tota imatge i selecció de tractament en relació amb l’edat.

Ara et vull donar a conèixer un resum breu d’aquesta declaració, i et vull demanar que la llegeixis i que contribueixis al màxim a la seva difusió, donant-lo a conèixer entre els teus amics, familiars i coneguts, a les teves xarxes socials.

Rep una cordial salutació,

Josep Miró i Ardèvol

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha