Beatificació dels 16 màrtirs de l’arxidiòcesi de Barcelona

La Sagrada Família acollirà aquest cap de setmana la beatificació dels 16 màrtirs de l’arxidiòcesi de Barcelona; 13 religiosos de les congregacions de Sant Pere Ad Víncula, Caputxines de la Mare del Diví Pastor, Franciscanes dels Sagrats Cors-tres laics. L’acte tindrà lloc el proper dissabte 10 de novembre a les 11 h,  i anirà a càrrec del prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Becciu. Aquest, vingut expressament del Vaticà, presidirà la celebració juntament amb l’arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella. També, concelebraran els bisbes auxiliars Mons. Sergi Gordo i Mons. Antoni Vadell.

Actes entorn la beatificació

Amb motiu de les beatificacións, el divendres 9 a les 19 h,  tindrà lloc una vetlla de pregària, a la basílica de Santa Maria del Mar, amb el bisbe Sergi. A més a més, posteriorment a les beatificacions, el diumenge 11 a les 13 h se celebrarà una missa d’Acció de Gràcies, a la Catedral de Barcelona per als nous beats de l’Església, amb el cardenal Omella.

Sobre la Causa

Ara farà gairebé 8 anys, e26 de novembre del 2010 el cardenal emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, clausurava al Palau Episcopal el procés diocesà per a la beatificació d’aquests, aleshores anomenats “pressumptes” màrtirs de l’arxidiòcesi. Anys més tard, el passat 18 de desembre el Sant Pare va aprovar el Decret de Beatificació d’aquests 16 màrtirs. Després, el 23 de febrer d’aquest any, la Secretaria d’Estat anunciava oficialment la data de la celebració per aquest 10 de novembre, a la Basílica de la Sagrada Família.

Els 16 màrtirs

Són ni més ni menys que 16 els religiosos que integra la causa aprovada pel Papa Francesc, els quals formen part de Comunitats a Catalunya. De fet, la Capella del Claustre de la Catedral de Barcelona, dedicada especialment als màrtirs, fa referència a tots ells.

Cada un dels màrtirs que seran beatificats, tenen una història que ha estat estudiada prèviament. Una trajectòria cristiana, que d’alguna manera ha marcat l’Esglèsia de Barcelona cada un des de la seva congregació i vocació. Entre aquests, nou pertanyen a la Congregació de San Pedro ad Vincula: Padre Teodoro (Cirilio) Illera del Olmo; Gmà. Joaquin (Jacinto) Gómez Peña; Gmà. Máximo (José) Franco Ruiz; Grmà. Bernardo (Emilio) Puente González; Gmà. Estanislao de Kostka (Ismael) Tajadura Marcos; Gmà. Ángel de la Iglesia Ocina, Gmà. Ricardo (Albino) Guerra Villaizán; Gmà. Acacio Ma. Calleja Santamaría. En relació a la Congregació de Sant Pedro, figuren, també, tres laics protectors d’aquesta: Gregorio Díez Blanco; Camila Díez Blanco; Eliseo Moradillo García.

D’altra banda, tres de les màrtirs pertanyen a la Congregació de Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor tres de les religioses:  Gnà. Andrea (Ramona) Solans Ballesté; Gnà. Ma.  Auxilio (Josefa) Noguera i la Gna. Patrocinio (María) Vilanova. De la Congregació de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors també està la Mare Carlota de la Visitación (Baudelia) Duque Belloso.

Víctimes entre 1936-1937

Els 16 màrtirs van ser víctimes, en els anys 1936 i 1937, de la persecució religiosa sobrevinguda en els anys trenta. Així, el procés de beatificació es va intensificar a l’inici dels anys 2000. Per orientacions diocesanes i vaticanes es van unir les tres Congregacions indicades i els laics. En aquest sentit, el grup inclou sacerdots, persones consagrades i laics; joves i gent gran; germans estudiants i superiors; obrers, pares de família i educadors: tots ells servidors, per l’Evangeli i l’amor a Déu, fins al moment del seu lliurament martirial.

Missatge de les Congregacions

Les Congregacions comuniquen el goig de comptar amb germans i germanes “assenyalats per la fidelitat, l’amor i l’entrega”. Per això, “ells són testimoni de fe, de caritat i de perdó, són model i referència per a tots nosaltres”, asseguren. En aquesta línia, indiquen que “nens, joves i adults trobem en ells, intercessors i guies en el nostre camí”. De fet, asseguren que “els nous beats transmeten un missatge actual i d’amplitud eclesial”. “En relació a l’any del Sínode dels Joves, presenten una experiència eclesial de fe, d’entrega i de discerniment vocacional”, afegeixen.

Els Superiors Generals d’aquestes Congregacions expressen la seva satisfacció per poder celebrar aquesta beatificació a la Basílica de la Sagrada Família. Agraeixen encaridament el sentit de comunió i, així mateix, l’acollida del Cardenal Joan Josep Omella, Arquebisbe metropolità de Barcelona, del President Delegat del Patronat, senyor Esteve Camps, i de tot el personal de la Basílica.

Subscriu-te al Butlletí

Cas Morín

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha

ForumLibertas.com

ForumLibertas.com