Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: Davant una política en crisi, cal construir l’alternativa cristiana

Benvolguts amics/Benvolgudes amigues,

Quan rebeu aquest escrit estarem a pocs dies d’anar a votar. És molt possible que bastants de vosaltres no tingueu clara la vostra opció. He de confessar amb franquesa que és la meva situació, i no crec que trobi l’alternativa d’aquí al 28 d’abril. Segurament que m’inclinaré pel “vot nul”. Altres ho faran en blanc, s’abstindran o hauran escollit una determinada opció. El document que hem fet a e-Cristians és una reflexió per intentar ajudar a que cadascú en consciència adopti la decisió que consideri que serveix millor al bé comú. En aquesta ocasió, però, el text fa un plantejament que va més enllà de les eleccions perquè planteja una qüestió de fons que és l’evident crisi de les institucions polítiques que alhora expressen una crisi de societat. El que diem no difereix massa de la majoria de veus que estan en la palestra política. La diferència radica en que cadascun d’aquests partits polítics senyalen als altres com a principals responsables, sense voler abordar les causes que estan en l’arrel dels problemes. El document d’e-Cristians ajuda a interpretar-les. Possiblement us sigui útil aquest article a La Vanguardia Digital “La sociedad que destruía los vínculos”.

Vivim en uns temps confusos, difícils, d’una crisi que va ser anunciada fa ja anys per Joan Pau II i que guarda relació amb la destrucció de les arrels cristianes de la nostra societat. El problema que no es vol reconèixer és que aquest fonament comú que s’expressava per a uns en termes religioses, per a altres només morals i encara per a uns tercers com una concepció cultural, no ha estat substituïda per res de la mateixa dimensió i el que ha aflorat és una multitud de subjectivitats que no tenen altra mesura del que està bé o malament que elles mateixes. És evident que una societat que funcioni en base a aquests criteris té una gran dificultat per abordar els seus problemes en termes de bé comú per allò de “tants caps tants barrets”.

Però la qüestió no està tant en la crítica, ni tan sols en el diagnòstic, malgrat que si aquest és desencertat el fracàs està assegurat, sinó en la resposta. Els cristians en la mesura de les nostres forces hem de tenir com a imperatiu que neix de l’amor aportar una resposta col·lectiva a unes crisis tan diverses i tan intenses que poden arribar a destruir-nos si no se saben afrontar. I en aquest afrontament la resposta cristiana és una condició necessària.

Per totes aquestes raons l’Assemblea General d’e-Cristians d’aquest any, que farem el dissabte 1 de juny a la nostra seu de la Parròquia del Pilar (Casanova, 175, Bcn), té una especial importància perquè si la resposta és una exigència, cal que prediquem amb l’exemple i mostrem que e-Cristians és capaç de transformar-se per contribuir de forma eficaç a construir-la. Et crido a participar a l’assemblea i que reservis ja des d’ara tot el dissabte al mati del dia 1 de juny. El diàleg que establirem serà decisiu per participar en la construcció de la resposta necessària. Més endavant t’informarem de l’ordre del dia.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha