Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: Després de les eleccions. I ara què?

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

Ja hem passat aquest intens cicle electoral en el qual tan difícil ha resultat votar per uns valors, i també per unes actituds que reflectissin la concepció i sentit cristià. Una vegada més ha imperat en bona mesura el “votar contra”, o el fet de refugiar-se en el mal menor, que en persistir es converteix en mal a seques.

La realitat crua i pelada és que la concepció cristiana està absent de la política.

La crítica pot ser molt fàcil, el derrotisme –tot està perdut-. Ja és més exigent el diagnòstic, que necessàriament ha de ser complex perquè la realitat ho és; llegir bé el signe dels temps. Però fins i tot així, en el millor dels casos, hi ha desequilibri entre un excés de derrotisme –que no de teoria- i un dèficit de pràctica. Més i millor, aquesta última esmenaria l’excés de la primera.

Perquè la qüestió després de les eleccions i de l’experiència i reflexió personal de cadascú, és si volem continuar descendint per el pendent, o ens aturem a reflexionar sobre com capgirar la situació.

Amb una observació per a aquells que creuen que es pot desenganxar la situació de l’Església, la vida de la fe i el seu creixement de la situació política. Us donaré una succinta referència. En l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, l’Església ocupa el penúltim lloc com a institució menys valorada amb una puntuació de 2,4 sobre 10; només té al darrera la monarquia. No és d’ara. Fa anys que ocupa els últims llocs. Hi ha diverses raons, clar està, però n’hi ha una de decisiva que mai s’aborda: la valoració de la gent és dolenta malgrat el bé que es fa, perquè l’opinió pública és contrària. Però és que avui el component principal d’aquesta opinió neix de la política, del seu relat, de les lleis que diuen a falta de res millor què està bé i què no, les polítiques públiques i la despesa pública, 4€ de cada 10€ ho és, a qui es lliuren les subvencions, convenis, i concerts, els mitjans públics de comunicació. Sense presència política estàs fora de l’opinió pública; són els altres qui te la fan.

La qüestió resta dempeus, i és decisiva. Com podem actuar políticament?

Dialoguem amb l’esperit que ens és propi el pròxim dia 1 a l’Assemblea d’e-Cristians, a la Parròquia del Pilar: https://e-cristians.cat/assemblea-oberta-de-cristians-cristians-a-la-politica-la-questio-es-el-com/

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha