Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: L’ajuntament de Barcelona continua censurant la Missa de la Mercè del programa de festes

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

e-Cristians ha vingut insistint durant aquests últims anys en la censura absurda que es produeix, d’ençà que Ada Colau és alcaldessa de Barcelona, de la Missa de la Mercè en el  programa oficial de festes. Enguany s’ha tornat a produir.

Cal recordar que la Síndica de Greuges de Barcelona, que va respondre el 5 de juliol del 2017 a la iniciativa d’e-Cristians, confirmava que efectivament es tractava d’una celebració, la de la Missa, protocol·litzada i per tant una celebració que forma part del programa oficial. Tant és així, que el Plenari de febrer del 2010  va aprovar el Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona en el que, entre altres festes, senyala com de particular importància la de la Mercè i especificava el detall de la Missa.

No són les úniques festivitats que per protocol l’Ajuntament contempla, n’hi ha d’altres de caràcter menor que afecten districtes de la ciutat i a les seves festes majors o altres celebracions. Concretament en les festes protocol·litzades de Barcelona, hi figura a més de la Mercè, la del Guinardó, Hostafrancs, Poble-sec, Plaça Nova, Sagrada Família, Sarrià, les  Corts i el barri del Pi. En totes aquestes activitats, l’Ajuntament hi té una presència simbòlica que recull el que són tradicions de la ciutat. Però per al govern municipal tot el que respon a una tradició cristiana és motiu de censura, alhora que incorpora a l’agenda oficial de l’alcaldessa celebracions musulmanes. Estaria bé que també tingués present als cristians que en definitiva han configurat en una mesura determinant la història i la vida de la ciutat.

El fet que en el nou mandat hi hagi un govern de coalició no ha millorat la situació. El PSC, no ha fet res per posar remei a la censura contrariant així la pràctica que començaren ells amb Narcís Serra, i culminant amb l’esmentat ple del 2010 en el que es va donar forma jurídica a tot el conjunt de festes tradicionals. També cal esmentar que, malgrat la seva presència molt minoritària, però no poc important, la participació en el govern municipal d’Units, un petit partit, que reclama la inspiració cristiana, no ha servit per resoldre la discriminació de la celebració cristiana, perquè, malgrat, és clar, el que es planteja, sovint es vol manipular.

No es tracta de si els regidors van o no a la Missa de la Mercè, això és una qüestió de cadascun d’ells. El que es reclama és una altra cosa: que la celebració més tradicional de totes figuri en el programa oficial que informa de les activitats amb motiu de la Festa Major de Barcelona, la de la Mare de Déu de la Mercè.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha