Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: L’assemblea anual d’e-Cristians proposa una major participació catòlica en la vida política

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

Més de 100 persones es van inscriure a la nostra assemblea del dissabte 1 de juny a la Parròquia Nostra Senyora del Pilar. L’assemblea tenia com a tema central els cristians a la política.

Per analitzar aquest tema, es va debatre com han d’estar els cristians en política, un debat que va moderar i presentar el presidente de e-Cristians, Josep Miró i Ardèvol. Va donar lloc a un intens diàleg al llarg de dues hores i mitja, en una primera part en el format de panel en el que van intervenir en Manel Silva, Josep Manuel Silva i Jordi Soley. Posteriorment s’hi van sumar els assistents amb els seus comentaris i preguntes.

Les intervencions van examinar la situació dels catòlics en la política i més en general en la vida pública. També es va tractar el pes de l’opinió pública en la formació dels valors de la societat i marginalitat que en la mateixa té la concepció cristiana.

Sota diverses perspectives el criteri de fer-se present era pràcticament unànime i la conclusió conduïa a desenvolupar la intervenció per mitjà dels canals i formes de participació en la vida política. A més, es va concloure la necessitat de l’agrupament dels cristians en una plataforma que ho fes possible en la mesura més gran.

P1030713

Les cinc principals conclusions de l’Assemblea van ser:

1. La concepció cristiana és marginal en la nostra  vida política: presència, polítiques, lleis, criteris. És absent, en un grau inèdit fins i tot, a Europa. Hi ha un gran desequilibri entre realitat social i presència política.

2. La democràcia representativa, la que canalitzen els partits en les institucions polítiques pateix una forta crisi de credibilitat i una notòria incapacitat per abordar els problemes grans. La democràcia ha degenerat en partitocràcia: els partits com a fi en si mateixos i no com a instruments per articular el pluralisme de manera que faciliti realitzar el bé comú.

3. És un error pensar que l’acció política s’esgota en la democràcia representativa, la dels partits. Hi ha l’altra gran via que altres han assajat amb èxit: la democràcia de participació que estableix la pròpia Constitució (art.  23.1).

4. Els cristians podem aportar una bona resposta als dos reptes: necessitat de fer-nos presents i regeneració de la democràcia. Només cal que complim  dues condicions:
a) Aplegar-nos en una plataforma de treball en comú  amb un programa concret.
b) Actuar en l’àmbit de la democràcia participativa en les institucions locals, autonòmiques i de l’estat pels canals reglats, pels informals i per noves vies.

 

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha