Carta Setmanal de Josep Miró i Ardèvol: “Una nova presència dels catòlics en política amb una clara identitat cristiana” demana el Sant Pare Francesc

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

Demano la teva participació a la nostra Assemblea oberta d’e-Cristians del dia 1 de juny.

Com ja saps, per informacions anteriors, l’1 de juny al matí, dissabte, farem la nostra assemblea anual. Sempre és important participar-hi perquè és l’ocasió de retrobar-nos, examinar el que hem fet i dialogar sobre el que podem fer, però en aquest cas la reunió té una especial significació perquè per primera vegada ens plantejarem com hem d’intervenir eficaçment en la vida política. Com explicava Francesc en una audiència a un grup de catòlics d’Amèrica Llatina reunit a Roma per tractar del paper en la política, els catòlics hem d’intervenir en ella tenint clar que els partits no esgoten tots els camins. Concretament deia: “Una nova presència de catòlics en política és necessària a Amèrica Llatina. (…) nous mètodes que permetin forjar alternatives que simultàniament siguin crítiques i constructives. Alternatives que busquen sempre el bé possible, encara que sigui modest. Alternatives flexibles però amb clara identitat social cristiana”. I també afirmava: “Ser catòlic en la política no significa ser un recluta d’algun grup, una organització o partit, sinó viure dins d’una amistat, dins d’una comunitat. Si tu en formar-te en la Doctrina social de l’Església no descobreixes la necessitat en el teu cor de pertànyer a una comunitat de deixebles missioners veritablement eclesial, en la qual puguis viure l’experiència de ser estimat per Déu, corres el risc de llançar-te una mica a soles als desafiaments del poder, de les estratègies, de l’acció, i acabar en el millor dels casos amb un bon lloc polític però sol, trist i amb el risc de ser manipulat”.

Les presents eleccions, els debats que hem vist, els continguts polítics que es proposen i l’experiència personal de molts de nosaltres posen de relleu la dificultat que tenim com a cristians per escollir una opció que ens representi mínimament. En principi la idea que no ha d’existir un partit cristià que concentri tot el vot, sinó que és millor que aquest es reparteixi respon al pluralisme catòlic. Però el problema comença quan no és factible acollir-se sense renunciar a coses molt importants a cap opció política i encara és menys assumible supeditar l’opció cristiana a un determinat plantejament polític per just i excels que a hom li pugui representar.

Però aquestes dificultats ho són en la mesura que ens limitem a plantejaments molt simples i podem superar-les si utilitzem tots els mecanismes que hi ha especialment de participació, per intervenir en les coses concretes de la política, i sobretot si ens traiem la son de les orelles i decidim deixar de ser subalterns i posem sobre la plaça pública una clara identitat cristiana com demana el Papa.

Per aquesta raó, et demano que el dia 1 de juny a les 9:15 del matí vinguis a la Parròquia de Ntra. Sra. del Pilar (c/ Casanova, 175, de Barcelona),  i participis en la nostra assemblea.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha