Declaració d’e-Cristians: Raons per votar contra la «Llei Trans» a Uruguai el pròxim 4 d’agost

Al mes d’octubre de 2018 Uruguai va aprovar la «Llei Integral per a Persones Trans», un decret insòlit elaborat sobre pressupostos ideològics que assumeixen radicalment l’anomenada «ideologia de gènere». Immediatament després de l’aprovació d’aquesta llei, es va posar en marxa una iniciativa per derogar-la. Es tractava de la campanya «Todos somos igualess» que, després de recol·lectar més de les 57.000 signatures necessàries (el 2% del padró electoral), va aconseguir forçar la celebració d’un pre referèndum que s’ha convocat per al proper 4 d’agost de 2019.

La «Llei Trans» estableix que menors d’edat puguin canviar el seu nom i el seu sexe en registres públics i rebre tractament hormonal sense l’autorització dels seus pares. A més, estableix la gratuïtat d’aquests tractaments hormonals, així com de les intervencions quirúrgiques de “reassignació” de sexe.

És una llei que també instaura quotes de treball per a òrgans estatals, de tal manera que almenys l’1% dels treballadors públics han de ser identificats com a “transgènere” (és a dir, homes que diuen ser dones, o viceversa).

Instàncies diverses han assenyalat la «Llei Trans» com injusta i perillosa, entenent que la seva implementació ocasionarà molt més perjudici social que benefici. Des de camps diversos com el metge-científic, filosòfic, religiós o -fins i tot- feminista, i amb diferent argumentari, s’ha donat una unanimitat de criteri en la necessitat de derogar aquesta llei.

Algunes de les raons adduïdes són les següents:

  1. Està mancada de tot fonament acadèmic, a més d’atemptar contra el més elemental sentit comú, afirmar -com ho fa la «Llei Trans» – que l’ésser humà no neix home o dona, i que és en el moment del naixement quan se li assigna de forma convencional un sexe. Correlativament, no es pot pretendre que el nostre desig sense més sigui el que defineixi la pròpia sexualitat; menys encara en el cas de menors d’edat, en què no ha conclòs el procés de maduració afectiva. Pel mateix, a cap menor se li hauria de permetre l’accés a tractaments hormonals o quirúrgics irreversibles.
  1. Tampoc des de la ciència mèdica pot fonamentar-se raonablement la visió de la «ideologia de gènere». A més, ha estat precisament aquest camp el que, a través de nombrosos estudis publicats, ha alertat amb més rigor sobre les conseqüències nefastes que es deriven dels tractaments de canvi de sexe, sent els menors els més greument perjudicats. Recentment, un grup de professors d’Endocrinologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de la República, assenyalava múltiples conseqüències patològiques derivades d’aquests tractaments, a les quals caldria afegir els danys de caràcter vital, especialment dramàtics si considerem que la literatura científica també ha establert que la subjectivitat sexual es realinea amb el seu sexe biològic un cop passada la pubertat; la raó és òbvia: l’acció natural de les hormones en el propi organisme al completar-se el procés de maduració.
  1. La Comissió Familia i Vida de la Conferència Episcopal de l’Uruguai, convida a votar decididament per procurar la derogació de la «Llei Trans». Entre els aspectes més negatius de la llei cal esmentar: la pretensió de negar la realitat que es neix home o dona; el desconeixement, quan no menyspreu, de la pàtria potestat dels pares, als quals se’ls nega el dret de la cura dels seus fills en tant que aquests, i per causa d’aquesta llei, poden decidir accedir a tractaments irreversibles i d’importants conseqüències sense el consentiment dels seus progenitors; la imposició de l’Estat de la ideologia de gènere; la pretensió de transformar en realitats de dret el que no són més que desitjos subjectius.
  1. Finalment, cal notar que també amplis sectors del feminisme s’han posicionat frontalment contra el que implica contra la dona la ideologia “Trans». En un recent i dur manifest intitulat «Un feminisme crític abolicionista del gènere», s’ha declarat, amb raó, que el gènere no és una qüestió identitària lligada a la voluntat: creure que «els homes poden ser dones només per dir-ho, elimina la realitat de les dones». A més, s’adverteix del perill d’adoctrinar nens i adolescents en la teoria queer (terme que s’utilitza per designar persones que no s’identifiquen amb els models de gènere binari home-dona), la qual cosa «posa en perill la salut física i mental d’una població molt vulnerable per raons d’edat i amb conseqüències irreversibles».

Convençuts de la veritat de les raons sostingudes, i havent comprès la singularitat i importància de l’ocasió que es presenta, des d’e-Cristians animem a tots els uruguaians de bona voluntat a votar en el pròxim pre referèndum a favor de la derogació de la « Llei Trans», una llei injusta que, de ser confirmada, contribuiria a la ruïna del bé comú establint a més un greu precedent.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha