marsingular single s-category-informacions s-author-none">

El Sínode Panamazònic reivindica la figura dels laics: “són el cor de l’Església”

El Sínode Panamazònic que està tenint lloc al Vaticà prossegueix amb els seus treballs. Regularment es presenten els avenços dels treballs a la premsa i en aquesta ocasió l’enfocament ha anat dirigit cap a la figura del laïcat.

Ja s’ha arribat a la meitat del Sínode Panamazònic i s’ha presentat el moment com un “salt qualitatiu”, segons Don Giacomo Costa, secretari de la Comissió per a la Informació a l’Oficina de Premsa del Vaticà davant els periodistes.

Alguns pares sinodals van demanar intervencions lliures, “que van demanar que no es fragmenti el camí de l’Assemblea en la recerca de petites solucions per a temes individuals”, sinó més aviat, explica Paolo Ruffini, Prefecte del Dicasteri de la Comunicació, “per reprendre un impuls profètic, deixant espai a l’Esperit Sant, per no perdre la mirada general”.

Una nova dinàmica, més espiritual, que ja ha donat els seus fruits, “alliberant la paraula” a la feina dels dotze cercles menors, que es reuniran fins dijous a la tarda en aquest Sínode Panamazònic. A la nit, els ponents presentaran als 12 informes, que es faran públics en la tarda del divendres 18 d’octubre. L’última setmana de treball, segons el previst, es dedicarà a discutir el projecte del document final, que es votarà a l’Aula el dissabte 26 d’octubre a la tarda.

Poques vocacions, segons el Sínode Panamazònic

El bisbe brasiler, monsenyor Wellington Tadeu de Queiroz Vieira, rector de la diòcesi de Cristalândia subratlla que el problema de la manca de sacerdots és concret no només per l’Amazònia, “sinó també per a Europa, que veu reduir-se el nombre de ministres ordenats”.

No hi ha obstacles, ni a la Bíblia ni en la teologia, per a l’ordenació dels “viri probati”, homes adults casats, aclareix De Queiroz, “molts a l’Aula pensen com jo, que el celibat no és el principal obstacle per tenir més sacerdots. El veritable problema és la incoherència, la infidelitat i els escàndols causats pels ministres ordenats”.

“Ens hem d’assegurar que en els cors de la gent, especialment dels joves – afegeix el bisbe brasiler- es desenvolupi una terra fèrtil. Si nosaltres, sacerdots i bisbes, no adquirim també “l’olor de les ovelles”, com ens demana el Papa Francesc, no transmetem el perfum de Crist. Perquè només som anunciadors de nosaltres mateixos, que així distanciem a la gent de Jesús”.

El primer camí a seguir és la conversió dels ministres ordenats, perquè, continua Monsenyor De Queiroz, “el principal instrument per a despertar la vocació dels joves és la santedat dels evangelitzadors actuals: la santedat de la senzillesa de vida, de l’obertura al diàleg, de l’anunci de la veritat cristiana, de la compassió amb els que pateixen”.

Un segon problema és també la mala distribució dels sacerdots en el territori. “A Amèrica Llatina -lamenta el bisbe de Cristalândia- hi ha zones amb bona presència de sacerdots, però amb poc esperit missioner. Molts d’ells podrien anar a zones frontereres com l’Amazones”.

Petits productors laics salvaran la selva amazònica

Monsenyor Pedro José Conti, bisbe de Macapà, diòcesi de 148.000 quilòmetres quadrats (poc menys de la meitat d’Itàlia), que ocupa gairebé tot l’estat d’Amapà, al nord del Brasil, a la desembocadura del riu Amazones, va afirmar que seran els petits productors laics, per Monsenyor Conti, que salvaran l’Amazònia.

El model a seguir és el de les petites cooperatives agrícoles, “que conviuen amb la selva, la ‘selva a peu’, i de les que extreuen recursos de forma sostenible per comercialitzar productes naturals, explotant la seva gran riquesa amb la saviesa ancestral transmesa per els pobles indígenes”. Estava emocionat”, diu, “d’escoltar els seus testimonis. Visc a 600 km dels pobles indígenes, en una ciutat de mig milió d’habitants i cada dia estic lluitant amb tots els problemes urbans, i sento la urgència d’una conversió ecològica”.

Subscriu-te al Butlletí[hidden idioma "CA"]
[hidden tipo "Boletín"]

Accepto la política de privacitat

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha