Les causes de beatificació de dos servents de Déu, amics de Gaudí, esperen moviments a Roma

  • Les biografies destacades de dos preveres amics d’Antoni Gaudí i vinculats a la basílica de la Sagrada Família s’han d’acompanyar del testimoni de sis preveres que acreditin la seva fama de martiri en el procés romà per fer avançar la causa de beatificació-canonització.
  • Mn. Gil Parés Vilasau recent ordenat prevere va ser nomenat el 1906 pel cardenal Casañas custodi de l’oratori de Sant Josep de la cripta de la Sagrada Família.
  • Mn. Ramon Balcells Masó, catequista de noies de l’oratori de Sant Josep de la Sagrada Família, va crear el Patronat Social Escolar d’Obreres i es va dedicar a promoure la dignitat de les noies i de les treballadores.

En un curt període de vuit mesos Mn. Gil Parés i Mn. Ramon Balcells van ser assassinats a conseqüència de la persecució religiosa durant la guerra civil espanyola.

Aquests preveres, companys de promoció al Seminari Conciliar de Barcelona, eren catequistes de nois i noies, respectivament, de la cripta-església de la Sagrada Família i tenien una gran amistat amb el seu arquitecte, el servent de Déu Antoni Gaudí.

Les causes de canonització-beatificació de Mn. Gil Parés Vilasau (1880-1936) i Mn. Ramon
Balcells Masó (1882-1937) estan a Roma a l’espera d’informació supletòria sobre la seva fama de martiri. El primer va ser mort a la pedrera del Guinardó el 27 de juliol del 1936 i el segon, a Sant Salvador de Toló, a Tremp, el 4 de març del 1937. En tots dos casos, cal provar la fama de martiri amb el testimoniatge de sis preveres.

Tots dos seminaristes van entrar per primer cop el 1902 a la cripta del temple de la Sagrada Família on seran catequistes i coneixeran Antoni Gaudí amb qui aniran teixint una gran amistat, especialment Mn. Gil Parés que, durant tota la vida sacerdotal, va estar diàriament amb Gaudí fins la seva mort, el 1926. De fet, un cop ordenat Mn. Gil Parés, el 1905 el cardenal Casañas va nomenar-lo com el primer capellà custodi de l’oratori de Sant Josep que, al cap d’uns mesos passà a tinença dependent de la parròquia de Sant Martí de Provençals. Amb el temps esdevindrà en el temple expiatori de la Sagrada Família.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha