La Missa de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de Barcelona, expulsada del programa oficial de festes. Carta Setmanal de Josep Miró

Ens trobem a les portes de celebrar la festivitat de la Verge de la Mercè, que té un especial relleu a Barcelona perquè es la causa de la seva Festa Major.

El mandat de la nova alcaldessa de Barcelona s’ha caracteritzat per la seva animadversió per la fe cristiana. I precisament dos fets relacionats amb les festes de la Mercè ho constaten.

Un, el d’expulsar del programa oficial de festes la referència a la missa commemorativa. Els programa incorpora desenes i desenes d’actes, però el que justifica històricament la Festa Major ha estat liquidat. No hi ha lloc a unes poques línies. Un altre, és que el Seguici d’Autoritats, un tradició de llarga observança, que fou mantinguda pels governs socialistes, i que en el mandat d’Ada Colau ha sofert un canvi, fins i tot  voreja el ridícul. El seguici surt de l’Ajuntament amb els regidors guarnits amb els seus atributs, i es dirigeix a la basílica de la Mercè per participar a la Missa. Un cop finalitzada, es fa el recorregut a la inversa, i en tots els casos, sobre tot  a la tornada, una gernació acompanya a les autoritats municipals. Ada Colau va decidir no anar-hi, però no es va voler perdre el bany de multituds i de celebració de la tornada, i va acudir a la basílica, esperant que acabés a la porta i així participar en el seguici. Era un espectacle ben estrany veure a la màxima autoritat de Barcelona, que en teoria ens representa a tots, fent temps a la porta del temple, per evitar trepitjar-lo. D’aquesta manera i per partida doble Ada Colau manifestava el seu refús per unes pràctiques tradicionals amb segles de durada.

Colau no ha tingut cap recança per acudir a celebracions musulmanes i tradicionals xineses. Està en el seu dret, i és bo saber-ho, però en el que en cap cas pot fer és confondre les seves preferències d’assistència; musulmans sí, catòlics no, amb les seves obligacions com alcaldessa que comporta fer complir els acords municipals.

I és que d’acord amb la resposta (e-Cristians demana a Ada Colau que es restitueixi la Missa en el Programa de la Mercè) rebuda per la Síndica de Barcelona a la nostra queixa del setembre de l’any passat, sobre l’exclusió de la missa del programa de festes, tant la Missa com el Seguici estan protocol·litzades per acord del Plenari Municipal. Són per tant activitats oficials de l’ajuntament. El govern d’Ada Colau infringeix una normativa del Ple al no incorporar la Missa al programa de festes. La única actitud possible de l’ajuntament respectuosa amb la democràcia és complir amb l’acord del plenari, o en el seu cas, adoptar un acord del mateix rang que el modifiqui, cosa que no s’ha fet.

La referència a la Missa de la Mercè ha de tornar al programa de festes. Però a data d’avui sembla que el govern municipal ho ignorarà una vegada més.

Per reclamar el compliment dels acords municipals volem  fer una campanya per recordar a l’alcaldessa la seva obligació, i a la ciutat, la situació en els termes directes i visibles: 2.000 cartells de grans dimensions (1m. x 1,5 m.) distribuïts al llarg de la 500 punts de publicitat lliure de la ciutat, renovant-los per assegurar la seva visibilitat.

El problema és que no tenim els diners necessaris: 1.900€.

I aquesta és la raó de sol·licitar la teva col·laboració. Si creus que cal recuperar la raó central de la Festa Major, si cal fer palesa l’arbitrarietat del govern municipal, fes la teva aportació al c/c ES53-0182-0171-8302-0153-7577 o per mitja de enllaç https://e-cristians.cat/subscriu-te-2/

Necessitem 19 persones que aportin 100€, o 38 de 50€, o 190 de 10€ . La resposta està a l’abast de tots, i a la teva mà queda considerar quin pot ser el teu nivell de resposta.

Gràcies pel teu interès i col·laboració.

Josep Miró i Ardèvol

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha