2 d’octubre: Testimoni de Mons. Jean Abdo Arbach, Arquebisbe d’Homs, una de les ciutats més castigades de Síria

Mons. Jean Abdo Arbach, Arquebisbe d’Homs (Síria), donarà un testimoni de la situació de la seva diòcesi i del seu país el 2 d’octubre a les 19:30h. a la parròquia de S. Felix de Sabadell (C. de la Rosa 15, al costat mateix de la parada de Sabadell Plaça Major dels FGC), en un acte organitzat per Ajuda a l’Església Necessitada. Seguirà a les 20:30h. una missa pels cristians perseguits presidida per l’arquebisbe.

Homs és una de les majors ciutats de Síria i ha estat molt castigada per la guerra, sobretot en els primers anys quan va ser conquistada pels islamistes del DAESH que van ocupar i van profanar la Catedral de N.S. de la Pau. La Catedral s’està tornant a reconstruir amb la contribució d’Ajuda a l’Església Necessitada. Abans de la guerra, Homs era la llar d’una de les comunitats cristianes més grans del país. No obstant això, l’any 2012 més de 50 mil cristians van fugir de l’urbs a causa de la “neteja ètnica” que realitzaven els terroristes. El 9 de maig de 2014, l’exèrcit sirià va alliberar la ciutat, però dos dies després – com relata Mons. Arbach – “hi va haver una enorme explosió a la catedral que va causar danys deu vegades més greus. El sostre, la cúpula i dues parets senceres es van esfondrar. Els rebels havien amagat explosius a sota de la càtedra (tron) on seu el bisbe”.

A Síria perdura la guerra, inútil com poques: sunnites contra xiïtes, els EUA i Rússia, palestins i Israel, turcs i kurds, l’Iran i l’Aràbia Saudita. Qui pateix les conseqüències de tants interessos creuats és el poble i especialment els cristians. La guerra no ha acabat, encara que ara està circumscrita a la regió d’Idlib, on perdura l’extremisme islamista. Però el país està dividit per zones d’influència dels contendents. I l’obra de reconstrucció és gegantina, no només material i econòmica, sinó espiritual i social: s’ha trencat la confiança, 500.000 morts, 5 milions d’expatriats i milions de cors ferits. Mentre Occident (o sigui, nosaltres) manté l’embargament contra el país en raó de l’interès estratègic d’EUA d’afavorir al seu aliat Aràbia Saudita (un país amb molta menys llibertat de Síria, que ha promogut el terrorisme islamista i esquartera ciutadans que acudeixen a seus consolats): l’únic que aconsegueix l’embargament és fer patir més la població.

Mons. Arbach denuncia la manca de llibertat religiosa a l’Orient Mitjà i l’especial amenaça als cristians: “no hi ha xifres clares de cristians assassinats per la seva fe a Síria, però només a Homs hem registrat 420 màrtirs cristians”.

cartell

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha