X Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes: “Ora et labora: la vida diària als monestirs medievals”

Arriba a la 10a. edició de les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes (Història de l’Església i la religiositat). És una edició especial, en la que el tema escollit és “Ora et labora: la vida diària als monestirs medievals”. Aquestes Jornades de l’Església i la religiositat del Monestir de les Avellanes centraran la mirada en la vida diària als monestirs medievals. Any rere any els participants d’aquestes Jornades ens allotgem a l’antic monestir premonstratenc, trepitjant els indrets sagrats i profans dels religiosos que hi vivien, resaven, treballaven, dormien, menjaven, contemplaven, etc., fa tants segles.

La vida diària de les monges i monjos medievals fou una existència a base de Ora et labora, o sigui, una vida marcada per una rutina diària d’oració, contemplació i treball determinada per regles i consuetudines que regulaven tota una sèrie de rituals al llarg de l’any litúrgic. Les comunitats monàstiques varen ser llocs de creació i de cultura, de cant i de contemplació. Però els monjos i les monges eren també humans, amb les seves necessitats pràctiques, que s’havien de consolidar amb la seva existència enclaustrada.

Les 8 conferències que seran presentades en aquestes jornades es dediquen, des de diferents punts de vista, a la vida diària als monestirs medievals i a la seva representació artística. Així es contemplarà el tema de l’ideal versus la realitat monàstica, examinant l’obediència (o no) a les regles monàstiques, o es considerarà l’ús pràctic i simbòlic dels espais de la vida monàstica, com són l’església, el claustre, la sala capitular o el menjador. També es farà una mirada a un tema tan fonamental com la litúrgia, o a l’economia i l’alimentació dels religiosos, a la seva política interna i externa o a les seves activitats dins i fora dels murs del convent.

A més a més de les conferències i debats, aquestes Jornades ofereixen diverses activitats relacionades amb el tema de la vida diària als monestirs medievals. Enguany oferirem una visita guiada a Santa Maria de Mur i com cada any se celebrarà el popular Sopar Medieval al claustre del monestir on aquesta vegada es reproduirà un àpat del monestir de Sant Cugat. 

Les dates de les Jornades seran: dilluns 8 i dimarts 9 de juliol de 2019.

El programa d’aquesta edició està format per:

  • 8 ponències i debats de la mà dels millors especialistes.
  • 1 visita guiada a Santa Maria de Mur (inclosa en la inscripció)
  • VIII Sopar Medieval, reproduint un àpat de 1220 del Monestir de Sant Cugat del Vallès.
  • El concert al claustre amb el grup “Corrandes són Corrandes”  (inclòs amb la inscripció)

Programa complert: http://www.monestirdelesavellanes.com/jornades-historia/edicions/x-jornades-dhistoria-del-monestir-de-les-avellanes/programa-de-les-x-jornades-dhistoria/

Inscripcions al curs:

Universitat de Lleida. Tel. 973 70 31 52 o bé medieval@historia.udl.cat (Més informació: http://www.monestirdelesavellanes.com/jornades-historia/edicions/x-jornades-dhistoria-del-monestir-de-les-avellanes/inscripcio/)

Reserves d’allotjaments i activitats:

Monestir de les Avellanes. Tel. 973 43 80 06 o bé avellanes@maristes.org (Més informació: http://www.monestirdelesavellanes.com/jornades-historia/edicions/x-jornades-dhistoria-del-monestir-de-les-avellanes/ofertes-dallotjament/)

Més informació a: http://www.monestirdelesavellanes.com/jornades-historia/

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha