Un fantasma recorre Espanya. Declaració d’e-cristians

Un fantasma recorre Espanya i el seu nom és corrupció, i té un adjectiu, política. Ella s’ha convertit en una causa, que unida a la crisi econòmica està destruint totes les institucions, les de l’estat, i les de la societat civil. Sobren els motius per a la indignació i la protesta, però totes dues estan només en l’origen d’alguna cosa, per si soles no canvien res. Si volem transformar la nostra realitat cal saber amb què se la pot substituir. Però per concretar una alternativa encertada cal que el diagnòstic sigui bo, perquè si neix d’un error, el resultat serà igualment dolent, fins i tot pitjor que el mal que intenta resoldre. La història està plena d’exemples.

I és un greu error situar la manca d’ètica, la corrupció, només en "els polítics", i deixar aquí aïllada. No estem dient que no hagi d’haver canvis substancials en relació als que ens representen. Diem més, diem que no n’hi ha prou, perquè no afecta només la política, perquè per a que hi hagi corruptes són necessaris corruptors en la societat civil, o potser no ho demostra els grans escàndols polítics?

El problema de fons no és només de legislació, si fos això seria molt més senzill resoldre-ho. L’incompliment de les lleis és una conseqüència, la causa és molt més profunda. Perquè la corrupció, diccionari en mà, significa un vici o un abús. És l’oposat a la virtut, es tracta d’una mala moral. Existeix en el si de la societat un conjunt de petites i nombroses pràctiques d’aquesta naturalesa, les anomenem corrupteles, i també es donen a gran escala. Com anomenar sinó a les pràctiques de dúmping empresarials, a les preferents, a l’ús de paradisos fiscals? Tota corrupció no és il·legal en la nostra societat de lleis, perquè aquestes no garanteixen el bé en una democràcia procedimental basada en la raó instrumental. Es vol una llei més legal, que l’actual que regeix les hipoteques avalada durant dècades i dècades per governs de tots els colors, fins i tot per règims polítics diferents? Però algú és capaç de negar que els desnonaments tal com estableix la legislació són un abús, això és una corrupció? No és corrupció la pràctica de la defraudació legal a Hisenda per part de nombroses multinacionals?

No, no és només corrupció política, no és només una crisi política. És una crisi de model de la societat en què vivim.

Davant aquesta situació E-Cristians, com a moviment cristià d’alliberament, afirma la necessitat d’una regeneració integral, i l’esperança que a través d’ella construïm una altra manera de viure. Una regeneració basada en el sistema de virtuts i els seus corresponents valors propis de la nostra tradició cultural occidental, que expressa la cultura aristotèlic-cristiana. Propugnem un projecte cultural i moral basat en ella, capaç de guiar la nova política, i la nova economia que necessitem per viure la nostra realització com a persones.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha