Escriu al president del Govern o de la teva CA demanant que es garanteixi el ple accés de les persones sense llar al conjunt del sistema de salut en situació d’igualtat

Aquest any, el Dia de les Persones sense Llar, que se celebra el 24 de novembre sota el lema “Ningú sense salut. Ningú sense llar”, posa l’accent en els problemes d’accés a la salut a les quals s’enfronten les persones que viuen al carrer a causa de les condicions d’exclusió i discriminació que pateixen.

La Campanya Ningú Sense Llar 2013 recorda que la protecció de la salut afecta cada persona i les seves circumstàncies de manera global. En aquest marc, les organitzacions que promouen la campanya subratllen que:

  • L’equitat obliga a l’Estat a garantir la universalitat, gratuïtat i l’accés d’aquest dret a tots els ciutadans, especialment, als més desfavorits.
  • Els problemes de salut poden ser tant causa de l’exclusió social com efecte de la mateixa. En tots dos casos, les persones en situació de sense llar veuen reduïda la seva esperança mitjana de vida en 20 anys respecte la resta de població.
  • La malaltia mental té una especial rellevància en les persones en situació de sense llar (30%).
  • L’estigma i la discriminació que pateixen les persones sense llar per raó de les seves malalties les converteixen davant de la societat en “persones indignes”, la qual cosa limita el seu accés al dret de salut.
  • L’actual reforma sanitària suposa un canvi de model que afecta fonamentalment a les persones més desprotegides, i que augmenta l’estigmatització dels col·lectius més vulnerables i amb major risc d’exclusió social.

Escriu al president del Govern o de la teva Comunitat Autònoma(president de la Generalitat de Catalunya)demanant que les Administracions Públiques garanteixin el ple accés de les persones sense llar al conjunt del sistema de serveis de salut en situació d’igualtat; la planificació i implementació d’estratègies adequades en salut mental; la incorporació real i decidida d’aquestes persones i de les organitzacions socials com a actors de ple dret del sistema de salut; la formació del personal sanitari en àrees com la psiquiatria, psicologia clínica, drogodependències i alcoholisme, per prevenir el tracte discriminatori a les persones en situació de sense llar, i la coordinació soci-sanitària entre salut, assumptes socials i habitatge, que permeti abordar els problemes de salut de forma integral.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha