Joves religiosos fan servir YouTube per portar de tornada el cant en llatí

A continuació reproduïm la informació publicada per Aleteia

 

Per desgràcia, no hi havia recursos on line “, diuen els frares dominics Stefan Ansinger i Alexandre Frezzato, dos joves que han estat estudiant cant durant l’any passat.
Als dos, joves seminaristes de 27 i 28 anys, els apassiona la litúrgia dominica, un ric tresor de 800 anys d’antiguitat. Després d’haver estudiat a Friburg durant dos i tres anys respectivament, tenien fam de música més tradicional en la seva pròpia comunitat. Llavors van decidir aprofitar el poder de les noves tecnologies.

Els dos joves van llançar un canal de YouTube per compartir melodies de cant dominic en llatí amb altres comunitats i amb qualsevol que estigui disposat a aprendre. “L’avantatge d’el cant gregorià és que no hi ha problemes d’idioma o traducció!”, Diu fra Alexander amb un gest de complicitat.

Cantar a internet
Els Germans volen reviure i ensenyar la tradició de el cant en llatí, però això no és tot. “Volem combinar el plaer estètic amb el negoci pràctic de l’aprenentatge”, explica fra Alexandre .

“Els bells escenaris que vam triar per als nostres vídeos encoratgen a les nostres pròpies comunitats, però també ajuden a atraure molts estudiants de música sacra”. Utilitza la bellesa per comunicar la fe és una tècnica tradicional, però el fra Alexandre ha ideat un eslògan intel·ligent que el porta a el segle XXI: “En-canta Internet!”

Fra Stefan i fra Alexandre tenien el pressentiment que hi havia molts al món que buscaven una forma d’aprendre a cantar on line. Després de menys de dos mesos en línia, la seva aposta de pagament ha caigut. No obstant això, hi ha hagut algunes sorpreses.

Una sorpresa ha estat la força de la reacció. El canal de YouTube OPChant ja té més de 2.200 subscriptors i 22.000 visites. “Ens hem beneficiat de el boca a boca, en particular gràcies als nostres germans nord-americans i polonesos, que estaven encantats amb aquest projecte. Hi ha tradicions de cant de corda en aquests països. No obstant això, el més sorprenent és que hem rebut excel·lents comentaris dels dominics laics a Holanda, Argentina i fins i tot Índia. Utilitzen aquestes cançons com a part de les seves oracions diàries, cosa que em sembla realment commovedor”.

Hi ha 6.500 frares dominics i 2.500 monges al món, però els dominics laics (també anomenats “terciaris”) són molt més nombrosos. Aquesta xarxa global, construïda durant generacions, ha ajudat a explotar el canal.

Fet a casa però molt professional
En l’aspecte tècnic, els dos frares mostren un nivell de competència que no sempre s’associa amb homes vestits amb túniques medievals.

Fra Alexandre explica: “Quan arriba el moment de fer un nou vídeo, seleccionem el nostre material i el vam assajar abans al priorat. Després, vam explorar una església o capella, si és possible prop de casa, on l’acústica és excel·lent. Hem trobat que les velles esglésies són les millors. Aquí a Friburg, les germanes cistercencs de La Maigrauge ens van rebre amb els braços oberts. El seu monestir té 1000 anys”.

Després hi ha els aspectes tècnics. “Quan vam arribar allà, vam instal·lar un faristol, un micròfon, un trípode, la nostra càmera digital, i això és tot. Tot el que hem de fer és cantar”.

El resultat és un enregistrament simple però professional. Tot el que queda per fer és una mica d’edició, sincronització de so i vídeo. Per a aquests frares, nadius digitals, aquestes són maniobres senzilles i no requereixen molt de temps. Els seus germans grans, però, estan desconcertats.

 

El canal OPChant és únic perquè està sincronitzat amb el calendari de l’any litúrgic de l’Església. “Durant novembre i desembre, publiquem els himnes d’entrada a la missa de Nadal, antífones de la vigília de la missa de Nadal i mitjanit, la missa del dia de Nadal, i així successivament”, diu fra Alexandre. Els vídeos es publiquen amb prou temps d’espera per permetre als estudiants aprendre el nou material abans que es necessiti en la litúrgia.

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha