Sobre les mesures econòmiques del govern espanyol (I declaració de Grups d’Acció Política i Social)

GRUPS D’ACCIÓ POLÍTICA I SOCIAL (GAPS). Declaració Núm. 1 sobre les mesures econòmiques del govern espanyol. Observem amb preocupació les contradiccions, aspectes confusos i les possibles injustícies que pot significar el pla econòmic anunciat pel president del Govern de facilitar crèdit a les empreses i a les famílies adquirint actius de bancs i caixes, així com les altres assignacions de recursos en forma d’avals i compra d’accions o quotes participatives de les ent…

GRUPS D’ACCIÓ POLÍTICA I SOCIAL (GAPS).

Declaració Núm. 1

sobre les mesures econòmiques del govern espanyol.

Observem amb preocupació les contradiccions, aspectes confusos i les possibles injustícies que pot significar el pla econòmic anunciat pel president del Govern de facilitar crèdit a les empreses i a les famílies adquirint actius de bancs i caixes, així com les altres assignacions de recursos en forma d’avals i compra d’accions o quotes participatives de les entitats de crèdit.

Constatem que s’apliquen els diners dels ciutadans, perquè l’Estat no té recursos propis, per garantir la confiança entre les entitats del sistema financer. Alhora volem fer observar que els bancs tenen beneficis i no pèrdues i que són les empreses i les famílies les que es troben en una situació difícil per manca de liquiditat, i manca de crèdit, ocasionat per la desconfiança que hi ha entre bancs i caixes.

No entenem que el Ministre d’Economia, Sr. Pedro Solbes, afirmi que no pot garantir que els diners que l’Estat posarà en joc, que són els nostres, serviran per generar el crèdit a empreses i particulars que és precisament la finalitat del pla. ¿De què serveix un pla en què els seus propis autors no poden garantir el compliment de la finalitat per a la que ha estat dissenyat? Si és necessari aportar liquiditat i solvència a la banca, que es faci, però que no es vulgui emmascarar sota altres fins.

Demanem el control parlamentari de tots els recursos que s’esmerçaran. No es pot confondre aquest control amb la informació que l’executiu lliuri al Congrés dels Diputats mesos després d’haver efectuat les operacions. El control i la transparència han de ser paral·lels a la realització dels actes a controlar, i no quan aquests siguin un fet consumat.

Considerem prioritari l’aplicació directa de recursos per atorgar crèdits a empreses i famílies a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la modificació del reglament del mateix, qüestió d’altra banda ben senzilla, per a que puguin facilitar-se crèdits al circulant. Aquesta opció és ràpida, transparent i directament dirigida a l’arrel del principal problema. Tanmateix demanem mesures dirigides a facilitar el pagament de les hipoteques a les famílies amb dificultats de pagament. També és necessari i prioritari utilitzar les condicions existents per resoldre el problema molt greu d’accés a l’habitatge.

Grups d’Acció Política i Social

16 d’octubre de 2008

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha