E-CRISTIANS DENUNCIA QUE EN LA PUBLICITAT DEL ‘DIARI MÉS’ HI HA ANUNCIS DE SEXE I PROSTITUCIÓ “DE CARÀCTER EXPLÍCIT”

  • L’associació recorda que aquests anuncis “ atempten contra la dignitat de la dona i impliquen un tracte vexatori i denigrant.
  • Aquest tipus de publicitat pot encobrir activitats de proxenetisme, lligades a terceres persones alienes a les persones que s’anuncien
  • E-Cristians afirma la seva intenció d’iniciar tràmits legals si el diari no cessa “de manera immediata” en la publicació d’aquests anuncis.

La Comissió Executiva d’e-Cristians ha dirigit un text a la directora del diari tarragoní ‘Diari Més’, en el qual s’expressa el seu malestar pel contingut sexual i de prostitució “de caràcter explícit” que mostres alguns dels seus anuncis.

En aquestes publicitats “apareixen imatges i missatges que atempten contra la dignitat de la dona i impliquen un tracte vexatori i denigrant”, per això l’associació demana al rotatiu que “cessin amb aquesta publicitat”.

A la carta s’argumenta que aquest tipus de publicitat és “il•lícita”, tal com preveu l’article 3 de la Llei General de Publicitat, que inclou dintre dels seus suposats de publicitat il•lícita: “La publicitat que atempti contra la dignitat de la persona o vulneri els valors i Drets reconeguts en la Constitució”.

La citada Llei cita com punible els anuncis que presenten a les dones de forma vexatòria o discriminant, “utilizando particular y directamente su cuerpo o partes del mismo como mero objeto desvinculado del producto que se pretende promocionar, bien su imagen asociada a comportamientos estereotipados que vulneren los fundamentos de nuestro ordenamiento estereotipados que vulneren los fundamentos de nuestro ordenamiento coadyuvando a generar la violencia a que se refiere la Ley Orgánica 1/2004, de 28 de diciembre, de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género”.

També es cita la Llei 5/2008 aprovada per a evitar la violència masclista, i a la qual es prohibeix “l’elaboració i la difusió de continguts i d’anuncis publicitaris que, mitjançant el tractament o la posada en escena d’aquests, incitin a la violència masclista o la justifiquin o la banalitzin, o que vehiculin tàcticament o implícitament missatges sexistes o misògins”.

E-Cristians denuncia la possibilitat de proxenetisme encobert

E-Cristians afirma a la carta que el Diari Més està portant a terme una publicitat “no tan sols il•lícita”, sinó que també “es troba prohibida per la Llei”. A més, recorda que no es pot deixar de costat “que aquests anuncis poden encobrir activitats de proxenetisme, lligades a la contractació i pagament d’aquests espais per part de persones alienes a les que s’anuncien; qüestió que, en darrera instancia, entraria dintre de l’àmbit penal i de les competències del Ministeri Fiscal”.

Encara que la publicitat de la prostitució no està prohibida amb caràcter general, l’associació recorda que la Llei Orgànica 1/2001, “considera il•lícita la publicitat que utilitzi la imatge de la dona amb caràcter vexatori o discriminatori”.

En aquest sentit, la doctrina del Consell d’Estat es manifesta de la següent manera: “Encara que un gran nombre dels anuncis de contactes publicats en els diaris podrien ser qualificats com publicitat il•lícita puix que el seu contingut presenta a les dones de forma vexatòria, no tots ho fan. Són freqüents, per una part, els anuncis només de text i, per altre costat, existeixen anuncis en els que s’utilitzen imatges en les que no es concorren els requisits de il•licitud exigits pel precepte legal”.

Pel contrari”, segons e-Cristians “el tipus d’anunci de contingut sexual que vostès realitzen [en referència al Diari Més] és clarament il•lícit, amb imatges explícites que traslladen una imatge de les dones clarament denigrant”.

La carta explica que, a més, la publicació és de caràcter gratuït i es distribueix lliurement al carrer, sense, per això consti que el seu contingut pot atemptar contra la infància i la joventut.

Així mateix, a la carta es citen organismes i instruments internacionals que recolzen la seva argumentació com el Consell d’Europa, la Quarta Conferència Mundial per a la Dona (Beijing, setembre 1995), el International Code of Advertising Practice, o les Resolucions del Consell Europeu del 5 d’octubre de 1995 y 16 de setembre de 1997, sobre la imatge de la dona i la discriminació d’aquesta publicitat.

El codi de conducta

L’associació diu no tenir constància que el Diari Més “s’hagi adherit a un codi de conducta publicitària”, encara que, cita a títol d’exemple, el codi de conducta aprovat per l’Associació per a l’Autoregulació de la Comunicació Comercial, basat en el Codi de la Cámara Internacional de Comerç. En ell s’estableix que: “La publicitat no suggerirà circumstàncies de discriminació ja sigui per raó de raça, nacionalitat, religió, sexe o orientacions sexuals, ni atemptarà contra la dignitat de la persona. En particular, s’evitaran aquells anuncis que puguin resultar vexatoris o discriminatoris per a la dona”.

Finalment, e-Crsitians fa constar que el diari tarragoní té –com ell mateix publicita- el “recolzament del Departament de Cultura i Mitjans Audiovisuals”. Un recolzament que, segons la carta, es regeix sota unes bases reguladores per al concurs públic de concessió de subvencions a projectes que fomenten o consoliden l’espai català de comunicació per a empreses periodístiques privades editores de premsa en suport de paper. Un dels seus requisits per a ser beneficiari és formular “declaració responsable en que es compromet a fomentar els drets de les dones i evitar la discriminació de les dones, d’acord amb l’article 26 de la Lley 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista”.

Per tot el que apunta l’associació de caràcter cristià demana a la direcció del diari que “cessi de manera immediata en la publicació d’aquests anuncis” per resultar ofensius contra la dona. Del contrari, e-Cristians afirma la seva intenció de utilitzar “altres mitjans que l’ordenament jurídic preveu quan la legalitat que ha de presidir les relacions humanes és vulnerada”.

Barcelona, 14 de maig de 2012.

Associació E-Cristians

C/ Dr. Francesc Darder, 16, baixos, 08034-Barcelona

93.206.08.83

secretaria@e-cristians.net

Subscriu-te al Butlletí

Vols dir-nos quelcom?

El teu nom (obligatori)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon

El teu missatge

Accepto la política de privacitat

captcha