“A més problemes i adversitats, més ajuda necessitem”, afirma e-Cristians des de la seva iniciativa que proposa resar a la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè a la protectora de la ciutat.
La iniciativa, que va començar el 9 de desembre, proposa una missa mensual. La propera convocatòria és el pròxim dimecres, 13 de gener a la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè a Barcelona a les 19h.
No és casualitat que l’associació hagi escollit a la Mare de Déu de la Mercè per encomanar aquests resos, i és que a la Verge se li atribueixen diversos miracles vinculats a la ciutat.
S’explica que el 24 de setembre de 1218 la Verge de la Mercè es va aparèixer simultàniament al rei Jaume I, a Sant Pere Nolasc i Sant Ramon de Penyafort i els va confiar que instituïssin un orde religiós per rescatar els cristians ostatges en terres sarraïnes.
També segles més tard, el 1687, Barcelona va ser atacada per una plaga terrible de llagostes i el poble va invocar la protecció a la Mare de Déu de la Mercè. Quan es van sortir, la van proclamar patrona de la diòcesi, encara que no ho va ser de manera oficial fins al 1868, amb el papa Pius IX.
La Verge de la Mercè i l’epidèmia de 1821
La Verge de la Mercè també és responsable de la seva intercessió per salvar Barcelona de la pesta. L’Arxiu Diocesà de Barcelona, va fer pública recentment les seves investigacions sobre els documents que custodia referents a la Verge i les epidèmies històriques que ha patit la ciutat de Barcelona. Tema de gran actualitat.
La febre groga o “pesta groga” va afectar moltíssim a Barcelona. Era l’estiu de l’any 1821. Va entrar a la ciutat a través d’un vaixell de comerç (i tràfic d’esclaus, possiblement). El vaixell es deia “El gran Turc”. Es va observar que les primeres víctimes van ser una dotzena de mariners i “mossos de corda” que van accedir a l’esmentat vaixell.
Barcelona es va encomanar a la Verge i la pesta va remetre.
L’ordre mercedària i Barcelona
A Barcelona també hi ha una gran tradició mercedària. Aquest ordre religiós es va fundar el 1218 a la capital catalana de la mà de Sant Pere Nolasc, un jove mercader de teles, amb el suport de Jaume I el Conqueridor i el bisbe Berenguer II de Palou, amb l’objectiu de redimir els cristians captius dels musulmans.
Avui dia es dedica a l’assistència dels més necessitats. L’ordre compta amb un miler de membres i més de 150 convents. De la seva presència inicial a Europa, va arribar a tenir una àmplia representació a Amèrica de Sud.
Els mercedaris es dediquen a assistir els més necessitats amb cures pastorals a parròquies, amb l’assistència de sacerdots a les presons, a l’acció educativa i assistencial en favor dels joves abandonats, marginats o desfavorits en països de missió.