Benvolguts amics/Benvolgudes amigues,
Us desitjo que la celebració de la Pasqua del Senyor us hagi donat forces per reprendre el vostre treball i les vostres responsabilitats, i també que us inspiri per continuar treballant al servei de l’extensió del Regne de Déu.
Com sabeu, un dels eixos de la nostra acció en el moment present és qüestionar la comissió que va acordar el Congrés dels Diputats i encarregar al Defensor del Pueblo, per indagar el delicte de pederàstia, però només limitat a les persones vinculades a l’Església catòlica. El nostre punt de vista, ben conegut i que podeu trobar aquí, és que aquest fet és contrari als drets fonamentals, converteix a l’Església en un boc expiatori i oculta precisament el que vol desentranyar, el delicte de pederàstia perquè més del 99% dels casos queden fora d’aquest encàrrec fet pel Congrés.
Per informar de les accions dutes a terme fins ara i de les noves iniciatives previstes o en curs sobre aquest tema, el dimarts 3 de maig a les 19h. durem a terme una trobada virtual “Informe a la majoria”. Us recomano que hi participeu perquè segur que serà del vostre interès. Per fer-ho, només us heu d’inscriure aquí per poder rebre l’enllaç que us doni accés a la reunió. És un acte més que s’inscriu en l’activitat de donar a conèixer un afer escandalós, com és el de relacionar un delicte tan greu com el de la pederàstia només amb els catòlics.
Per a la vostra informació, també és bo que conegueu la carta que com a president d’e-Cristians vaig adreçar al president del Govern, la resposta del Director de Gabinet de Presidència i, amb motiu d’aquesta, el nou escrit adreçat a aquest, donat que en el mateix figuraven raons que no fan altra cosa que assenyalar el que estem demanant: que hi hagi una comissió, però que examini tots els casos, totes les víctimes, tots els possibles responsables i que apliqui en tots ells els mateixos criteris.
Noves iniciatives estan en curs i us les donarem a conèixer en la mesura que les fem presents. També és bo que sapigueu que estem estudiant jurídicament les possibles actuacions a emprendre perquè entenem que o bé la decisió del Congrés o la possible actuació del Defensor del Pueblo, si no modifica el càrrec inicial, vulnerin aspectes fonamentals de la Constitució. Però això encara és aviat per afirmar-ho rotundament i és precisament el que estem estudiant. El que sí que podeu estar certs és que si hi ha base jurídica, actuarem tant en les instàncies judicials espanyoles, com, si s’escau, en la instància europea. Tampoc excloem la possibilitat de recórrer al Parlament Europeu en defensa dels drets d’un grup que es veu posat a la picota, els catòlics, en posar sobre aquests el focus d’un delicte que en la seva pràctica totalitat és comès per perfils de persones molt diferents de les quals es vol atribuir.
És bo que sabeu que Espanya és l’únic país en el qual aquest afer de la pederàstia i l’Església ha estat objecte d’una actuació per part del seu parlament o qualsevol altra instància governamental. Totes les actuacions que s’han produït en altres països o bé han estat dutes a terme per l’Església, hi ha models molt diferents segons el país, o bé si ha estat iniciativa del mateix govern, cas d’Irlanda, ha estat perquè el que ha investigat no és un grup social concret, com el dels “catòlics”, sinó a institucions que tenia sota la seva responsabilitat. Aquest fet encara es veu multiplicat en el cas de Catalunya perquè aquí a més és el mateix Parlament qui vol constituir la comissió per indagar sobre l’església. Mai en un règim democràtic un parlament ha obert una comissió sobre un grup social concret per indagar les seves possibles vulneracions legals, perquè aquest és un afer que, si és de suficient gravetat, és la justícia qui actua i no a través d’una causa general contrària a les lleis de l’estat de dret, sinó en cada cas concret en què es produeix el delicte. En aquest sentit, cal celebrar que JxCat hagi demanat que la comissió estudiï el delicte de la pederàstia en la seva dimensió completa, fet que li donaria una altra dimensió. Us anunciem en aquest sentit que ens personarem al Parlament català amb un argumentari concret que demostra fefaentment l’arbitrarietat i possible il·legalitat de la comissió i en tot cas la necessitat que si la volen fer, abordi aquest problema social tan greu i tan estès com és el dels abusos sexuals en infants i adolescents.