Religión en Libertad
El pròxim dijous 21 de setembre, l’Aula Magna de la Universitat Sant Pau CEU acollirà la sisena edició dels premis Religió en Llibertat, concedits anualment a les persones i iniciatives amb un destacat impacte en la difusió de l’Evangeli i la promoció de la cultura i cosmovisió cristianes.
La gala tindrà lloc a les 19.30 hores al carrer Julián Romea 23 (Madrid), sent l’entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament i comptarà amb la col·laboració de la Fundació Cultural Ángel Herrera Oria.
La sisena edició d’aquests premis estarà dividida en deu categories diferents:
Premi «Letras breves»: Josep Miró i Ardèvol
El 2001 va fundar l’associació E-Cristians per fomentar la presència catòlica a la vida pública. Va abandonar la política activa com a conseller autonòmic de la Generalitat catalana i portaveu municipal de CiU a Barcelona. El 2008 va deixar la militància en aquesta formació política pel seu allunyament de l’ideari cristià. Entre aquest any i 2017 va integrar el Pontifici Consell dels Laics. En els darrers anys ha ajudat a impulsar l’Asamblea de Asociaciones por la Vida y la Libertad.
Miró ha escrit durant molts anys articles a La Vanguardia (el 2023 li comuniquen que ja no li publicaran més). També ha escrit assíduament columnes i anàlisis al digital ForumLibertas.com , al seu bloc en aquesta publicació ia La Vanguardia Digital amb el seu bloc «Tras la virtud» . ReL se n’ha fet ressò sovint a la secció d’Opinió. El seu objectiu: ajudar a suscitar una “alternativa cultural i política” basada en la “concepció cristiana”.
Josep Miró parla en aquest article de la seva experiència política, com va deixar el seu partit i la seva recomanació a polítics catòlics… i expolítics.
Premi Especial del año: Alfonso Bullón de Mendoza
Com a president de l’Associació Catòlica de Propagandistes (ACdP) reelegit el 2022, ha coordinat a través de les plataformes annexes a la seva presidència (Fundació Cultural Ángel Herrera Oria, el diari El Debat o la Fundació Universitària San Pablo CEU o elCongreso Católicos y Vida Pública, entre d’altres) importants campanyes de comunicació i evangelització nacionals. Destinades a enfrontar les doctrines ideològiques dominants, algunes d’especial èxit han estat Cancelados, Vividores.
Premi «Artes de la imagen»: Pel·lícula “Libres”
Només nou setmanes després de la seva estrena a finals del mes d’abril, aquest documental dirigit per Santos Blanco ja era dels més vistos a tot Espanya : va atreure més de 85.000 espectadors , es va «colar» diverses vegades al Top10 i va arribar a ser el sisè més vist del seu gènere en els darrers 25 anys. També es va estrenar a Austràlia i bona part d’Hispanoamèrica. El de «Lliures» és un missatge que van comprar desenes de milers de persones, però que s’allunya enormement dels cànons moderns sobre la llibertat: a través d’un recorregut per 12 monestirs espanyols, mostra com multitud d’homes i dones lliuren la vida a Déu des de la vida contemplativa a través de la fe, la bellesa i la pregària .
Premi «Buenas letras”: Jesús Sánchez Adalid
Autor de novel·les històriques best-seller (El Mozárabe, Las armas de la Luz) el rector i jurista Jesús Sánchez Adalid ha afegit aquest any Una luz en la noche de Roma al seu llarg catàleg de novel·les. S’hi explica amb tot detall com la tasca de l’Església a la Ciutat Eterna de la Segona Guerra Mundial va ser crucial per salvar milers de vides de pròfugs i perseguits per les autoritats. ReL reconeix la seva feina de molts anys portant els lectors a diferents èpoques amb el poder de la imaginació i la novel·la.
Premi “Audacia ante el mundo”: Rosario de la joventud, Rosario de hombres y Rosario por España
Es tractarà d’un guardó conjunt que rebran les iniciatives principals d’oració pública a Espanya. Entre elles, hi ha el veterà Rosario por España , amb més d’una dècada resant als principals carrers i places de tot el país els dies 12 de cada mes. A ell s’uneixen iniciatives més recents, com el Rosario de la Joventud, que reuneix una vegada a l’any milers de joves a la ciutat de Madrid. També el Rosario de Hombres, que després dels seus inicis a Irlanda i Polònia entre el 2016 i el 2018, va arribar a Espanya el 2022, any en què també es va estendre per tot Hispanoamèrica. Actualment aquesta iniciativa -autònoma a cada localitat que es resa- es troba preparant una nova jornada mundial de pregària als carrers de tot el globus, prevista per al 7 doctubre.
Premi «Caridad en acción»: Siervas de María Ministras de los Enfermos
Nascudes el 15 d’agost de 1851, les Serves de Maria van ser fundades per iniciativa del sacerdot Miguel Martínez i amb María Soledad Torres Acosta com a primera superiora. Canonitzada per Pau VI el 1970, la seva història i els orígens de la congregació van ser adaptades a la gran pantalla sota el títol de Luz de Soledad, estrenada el 2016 sota la direcció de Pablo Moreno. Més de 170 anys després, les religioses prossegueixen exercint la seva principal missió per tot el món, cuidant i guarint malalts, abandonats i persones sense recursos i anunciant-los el Regne de Déu.
Premi Nova Evangelització: Células Parroquiales de Evangelización
Es tracta d’una experiència nascuda a Milà el 1987, actualment estesa per desenes de països de tot el món. Basat en l’ adoració eucarística, el discipulat i la formació de líders, aquesta iniciativa renova les parròquies convertint els seus membres en evangelitzadors. A través de petits grups de no més de deu persones , les cèl·lules es reuneixen preferentment a cases i conviden els allunyats a acudir-hi per parlar de l’Evangeli. Quan se superen els deu integrants, la cèl·lula es multiplica i els membres sobrants creen una altra cèl·lula nova, autònoma i amb el mateix objectiu. Com que no formen part d’un moviment de l’Església, qualsevol feligrès pot integrar fàcilment aquest projecte amb l’objectiu de servir únicament la seva parròquia.
Premi “Ciencia y fe”: Sociedad de Científicos Católicos en España
La Societat de Científics Catòlics internacional va començar amb 6 amics als EUA el 2016, i avui ja compta amb prop de 2.000 socis a 55 països . Des del 2022 compta amb un capítol espanyol, havent celebrat un primer congrés a Pamplona el 2022 i un altre que se celebra el setembre del 2023 a Madrid. La Societat vol mostrar que el treball científic i la fe són plenament compatibles i que la curiositat, la intel·ligència i el mètode científic ajuden a aprofundir en la creativitat de Déu, i no n’allunyen.
Premi “Educación integral”: Colegio Compañía de María (Talavera)
Des de fa més d’un segle, les Hijas de Maria de Nuestra Señora han educat diverses generacions de nenes de Talavera. Es tracta d’un centre privat d’educació diferenciada i formació catòlica , conegut per les vocacions religioses joves i pels premis que reben les alumnes pel rigor acadèmic. Un dels últims va ser la victòria al campionat d’Espanya de l’Olimpíada EntreREDes, en què quatre joves estudiants de tercer d’Educació Secundària Obligatòria es van imposar pels seus coneixements als blocs de Geografia i Història, Física i Química/Biologia, Matemàtiques; Llengua i Literatura; i Oci i Cultura.
Premi “Música católica”: Ministerio Nacional de Alabanza de Renovación Carismatica
El Ministerio Nacional de Alabanza de la Renovació Carismàtica Catòlica a Espanya sorgeix l’octubre de l’any 2000 amb la missió d’evangelitzar des de l’art, arran de l’anomenat de Joan Pau II a la carta als artistes. Amb música i dansa evangelitza en recessos, assemblees i parròquies de tot Espanya, amb nens i grans, laics i sacerdots. Els seus músics han compost al llarg dels anys cançons que es canten després a tot Espanya i Amèrica Llatina. Durant la pandèmia van musicar els salms i els van difondre per Internet. Al maig van estrenar el seu primer videoclip, Te alavaré por siempre, compost per Víctor López Cercas. Busquen sempre difondre el do de la lloança a través d’una música «cantada des de l’Esperit Sant» per «experimentar Jesucrist viu i ressuscitat».