L’Arquebisbat de Barcelona impulsa, amb la col·laboració de la Fundació Acompanya-Ca n’Eva, el nou servei integral d’acompanyament al dol i la malaltia, SADiM. L’evolució de la pandèmia de la Covid-19 ha fet que, des del Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut, s’hagi decidit augmentar els serveis d’atenció directa que s’estaven oferint. I és que, malauradament, han crescut tant les necessitats d’atenció per la pèrdua de persones estimades com d’acompanyament de malalts.
El SADiM, integrat per un equip d’especialistes i voluntaris, vol acompanyar el dolor de les persones en els seus processos de dol, per la pèrdua de persones estimades, o pèrdues significatives de diferents moments vitals, i de sentit de la vida. La iniciativa vol oferir acompanyament integral en qualsevol d’aquests processos, vetllant per totes les dimensions de la persona i posant un accent molt especial en la dimensió espiritual.
I és que, com apunta Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, s’ha buscat donar resposta a situacions com ara la «de molts malalts que han mort sols a l’hospital, sense la companyia dels seus essers més estimats. Per a molts familiars això ha suposat una gran ferida: no s’han pogut acomiadar.»
Vadell ha detallat com «les nostres parròquies, que són autèntiques llars capaces d’acollir» comptaran també amb aquest, «acompanyament més intens i professional», que serà gratuït i accessible per a tots els fidels.
Destinataris
El nou servei pot atendre a persones que han viscut el comiat d’una persona propera, amb qui hi havia un vincle significatiu. També a cuidadors no professionals, que cada dia estan, o han estat, cuidant un malalt de llarga o mitjana durada, amb el desgast que això comporta. Finalment, i com ja es feia fins ara, es vol ajudar a professionals de la salut, la cura, l’educació i l’acompanyament en general.
El SADiM ofereix programes d’acompanyament individual, grupal (atenció en grups de màxim 10 persones, quan les condicions ho permetin) i de parella i família. També es contempla un programa d’assessorament i suport pel seguiment de casos i, finalment, tallers formatius per dotar de recursos per acompanyar en l’elaboració del dol. Aquests darrers estan adreçats especialment a professionals de l’atenció sanitària i de les cures en general, així com també del món educatiu (CAP, centres residencials, menors, tutelats, escoles, IES…).
S’han habilitat dos telèfons mòbils de contacte, el 669 523 599 i el 619 827 098, així com un correu electrònic: info@sadim.org. També disposa d’un lloc web: www.sadim.org. A més a més, ofereix un espai d’atenció presencial a Plaça Urquinaona, 11 àtic – 08010 Barcelona.