L’Església de Barcelona, a través del Secretariat de pastoral de turisme, peregrinacions i santuaris, ha creat el web https://turisme.esglesia.barcelona, una eina pastoral que posa el seu patrimoni cultural al servei de la recuperació del sector del turisme a la diòcesi.
El nou portal, creat per afavorir l’experiència i l’accés a la informació pels turistes i per a les entitats civils que promocionen el turisme, ofereix molts serveis. Entre ells, facilita la localització i promoció de visites a temples diocesans tan importants com la basílica de la Sagrada Família o els principals esdeveniments religiosos i les seves tradicions a Barcelona. També s’impulsarà l’accés a entrades comunes a diferents temples.
A més mostra els horaris de les misses internacionals a la basílica de la Sagrada Família (ara suspeses per la pandèmia) i Santa Maria del Mar o de les celebracions en esglésies emblemàtiques de la diòcesi com La Catedral, Sagrada Família, el Tibidabo, la basílica de Santa Maria de Mataró, i la basílica de la Mare de Déu de Barcelona patrona de Barcelona. També les parròquies barcelonines on es celebra missa dominical en: anglès, italià, francès, alemany, ucraïnès, polonès, portuguès, xinès i tagal.
Finalment, es pot trobar informació sobre els allotjaments religiosos i hostatgeries monàstiques per a grups de peregrins, cicles de concert d’orgue, misses polifòniques o un àgil buscador de pelegrinatges amb tota la informació necessària per decidir el destí i moment en què es vol peregrinar.
El patrimoni eclesiàstic, principal actiu turístic
1 de cada 3 turistes que visitaven els monuments i llocs d’interès de Barcelona optaven, abans de la pandèmia, pel patrimoni eclesiàstic de la ciutat, amb un total de més de 8 milions de visites anuals d’un total de 25,7 milions. Això configurava aquest patrimoni monumental com l’actiu turístic més important, seguit pels museus (amb 6,5 milions) i per llocs d’interès com el Parc Güell (3,1), la Casa Batlló o la Pedrera. Dels 3 primers indrets amb més afluència de visitants a la ciutat, el primer i el tercer eren temples: la Sagrada Família i la Catedral.
Segons Mn. Josep Maria Turull, director del Secretariat de Turisme, Peregrinacions i Santuaris de l’Arquebisbat de Barcelona, «en aquests moments difícils, l’Església de Barcelona ha d’ajudar a la societat, al poble de Déu, amb totes les eines de les que disposem. I aquest web, on es veu tot el patrimoni cultural i cultual que l’Església de Barcelona ofereix, es posa al servei de tothom, però especialment del teixit turístic i econòmic de la diòcesi per ajudar a la seva recuperació. Confiem que el nostre patrimoni material i immaterial serveixi a la capacitat mobilitzadora i aglutinadora del poble de Déu».
A l’acte de presentació celebrat aquest migdia a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, hi han assistit representants de l’Agència Catalana de Turisme (Sra. Anna Carrera), de Catalònia Sacra (Sra. Anna Vilanova) i de Turisme de Barcelona (Sra. Maria Parrilla).