L’ateisme de Podemos, ateisme d’estat

Benvolgut amic/Benvolguda amiga,

Unidas Podemos ha registrat una proposició no de llei al Parlament Basc que conté una frase sobre la qual és necessari reflexionar i treure’n conclusions pràctiques. Fa referència al jurament de la presa de posició del càrrec de lehendakari i la frase diu “garanteixin que sigui laica sense la inclusió de l’esment a Déu”. Cal recordar que els presidents bascos fan un doble jurament, un primer de tradicional sota l’arbre de Gernika “humilment davant de Déu i la societat en peu sobre la terra basca i sota el roure de Gernika”. Aquesta és la fòrmula, que després ja en seu parlamentària, adopta una formulació constitucional. És aquest el jurament que ara vol liquidar UP. A més demana que “no siguin convidats a actes civils o considerats autoritat pública els representants eclesiàstics de qualsevol confessió”. També vol impedir que els “membres del govern i el personal al servei de l’administració mostrin cap mena de vincle relacionada amb cap confessió religiosa”. Cal recordar que Constitució espanyola en el primer punt de l’article 16garanteix la llibertat ideològica, religiosa i de culte” sense cap limitació excepte el manteniment de l’ordre públic. I en el seu punt tercer estableix la neutralitat de l’estat establint que “cap confessió tindrà caràcter estatal” i defineix un marc de col·laboració amb les confessions i de manera específica amb l’Església Catòlica: “els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l’Església Catòlica i les altres i les altres confessions”. D’aquesta formulació, que és ben clara, s’extreu que l’estat és laic, és a dir neutral, des del punt de vista de la confessió religiosa, però en cap cas nega l’existència de la creença en Déu formulada de manera diferent per les confessions, que tenen el denominador comú d’aquella creença. És la referència a Déu el denominador comú de la societat i no la seva negació. Constitucionalment el govern està obligat a reconèixer les creences religioses de la societat espanyola i en particular la seva concepció cristiana, i específicament la confessió catòlica. D’aquesta formulació s’ha passat a la pràctica, i ara Unides Podemos empeny en aquest sentit, a confondre la neutralitat confessional amb la negació de tota referència a Déu en la vida pública, és a dir, es passa de la naturalesa laica de l’estat a la seva condició d’atea en negar el  dret a l’apel·lació a Déu.

Cal denunciar aquesta confusió que s’aferma i s’estén fins i tot davant la badoqueria dels cristians. La societat no és laica, és plural. L’estat no és ateu, és neutral i per tant l’apel·lació a Déu hi té cabuda. El millor exemple d’aquest model el trobem als EUA on la separació entre església i estat és radical i alhora la referència a Déu per part dels governants estatals és contínua i normal. Precisament el règim republicà dels EUA va néixer de gent que va emigrar d’Europa, sobretot del que avui és el Regne Unit, per fugir de les persecucions religioses i va tenir molt clar des del primer moment la llibertat de culte, la neutralitat de l’estat i el reconeixement de tots aquests cultes que tenen com a comú denominador a Déu.

La cerimònia de reconeixement de les víctimes de la Covid-19 que va fer el govern espanyol i sobre el que en el seu moment Forum Libertas va tractar, ja va ser un exemple d’aquest ateisme d’estat. Déu va quedar exclòs i el més interessant de tot és que cap confessió religiosa ho va considerar estrany.

Ja va sent hora que els cristians ens desvetllem assumint la realitat tal com és, i actuem d’acord amb el que diem creure en aquest desvetllar i prendre consciència. I en aquest actuar e-Cristians és una veu i una pràctica destacada, que serà més efectiva com més persones es comprometin amb l’associació. Fes-te soci!

Entrades relacionades