reflexió eleccions

Carta Setmanal de Josep Miró: Reflexió sobre el resultat de les eleccions catalanes

Benvolgut amic/ga d’e-Cristians,

Aquesta és l’última crida per participar en l’Assemblea Extraordinària de socis. Al llarg dels dies, he anat exposant les raons del seu interès; ara no les repetiré, només dir-te que d’alguna manera vivim un cert moment de refundació, de creixement i d’expansió. Per això et demano que si ets socis d’e-Cristians, t’inscriguis (secretaria@e-cristians.net, 93.206.08.83) si encara no ho has fet, o en el cas que realment et sigui impossible assistir, delega el teu vot.

Recorda: Dissabte, 25 de maig a les 10h. a la Parròquia del Pilar (c/ Casanova, 175, Bcn). I no et perdis l’esmorzar per recuperar forces.

Aprofito l’avinentesa per adjuntar-te una reflexió sobre el resultat de les eleccions catalanes. Fer-ho sobre temes d’aquest abast col·lectiu és un deure ciutadà que els cristians hem d’exercitar per madurar la nostra concepció en relació amb la realitat.

Assenyalo i resumeixo els que considero els 10 perfils més importants dels resultats, sense pretensió d’exhaustivitat:

  1. Abstenció. Alta. Sense ser de les pitjors, pertany a aquesta categoria. A més de l’estructural, la gent que mai vota, assenyala un gruix heterogeni d’insatisfacció amb la política.
  2. Catalunya canvia de manera accelerada: 22,4% de població nascuda a l’estranger (a Barcelona més del 30%), 17,4% d’estrangers i, per tant, 412.000 nacionalitzats, que ja poden votar. Són molts. 70.000 més que el 2021.
  3. Confusió del mandat electoral. Es pressuposa que els electors assenyalen un mandat. Quin és? Pèrdua de l’independentisme, però són la segona i tercera força; quatre partits d’aquest signe. Qui té la clau del nou govern és el derrotat amb més estrèpit, ERC. La primera força, PSC, no arriba al 28% dels vots, molt concentrats territorialment.
  4. L’independentisme ha perdut un milió de vots, si bé hi ha més d’un 40% que n’és partidari per convicció final o per estratègia (més autogovern). Però continua present: 43,7% d’independentistes i 46,7% de constitucionalistes, amb un 5,8% dels Comuns al mig.
  5. Més dreta. És un canvi profund o circumstancial.
  6. Fragmentació: 8 partits, 4 de dretes, 4 d’esquerres, i a més antagònics entre si dintre del mateix bloc.
  7. El pes polític de Catalunya en la política espanyola. Sempre ha estat així des d’Alfons XIII i Cambó, però ara és molt accentuat, per la també fragmentació dels partits espanyols.
  8. Absència de tota referència a Déu, molt poca a la família, natalitat, res sobre l’avortament, poc i molt unilateral sobre immigració, la gent sense llar, l’extensió de la delinqüència organitzada, sobretot per la prostitució i les drogues (marihuana). És exacte que el port de Barcelona és una de les grans entrades de cocaïna a Europa. En definitiva, malgrat tants partits, ens sentim escoltats i representats?
  9. En tot cas, des d’una perspectiva catalana, l’evidència assenyala una política de la qual poc es pot esperar que sigui capaç de resoldre-les necessitats, amenaces, oportunitats i reptes que té com país.
  10. El problema col·lectiu de Catalunya és que no hi ha un projecte prou compartit. No hi ha un espai polític prou gran, capaç de regenerar-lo, ni una cultura que cohesioni per propiciar-lo. Ha desaparegut tot horitzó de sentit. El resultat és una degradació progressiva de la majoria dels sistemes i funcions col·lectives, excepte tres: turisme, immigració i delinqüència organitzada. Batega, en el fon una crisi moral en el sentit que hi ha una gran dificultat per interpretar el bé (el bé comú també), actuar amb justícia i distingir amb claredat el superflu del necessari.

Aquesta setmana vull recomanar-te una activitat molt interessant que organitza el Corrent Social Cristià. Es tracta d’una xerrada-conferència per Zoom el dimarts, 28 de maig sobre “Les eleccions europees. La situació actual d’Europa” a càrrec del Sr. Jaime Mayor Oreja. Aquí pots trobar el link i tota la informació.

I les recomanacions d’aquesta setmana són:

Pau i bé!

Josep Miró i Ardèvol

@jmiroardevol

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.