Colau es vol carregar Sant Josep de la Muntanya

D’una manera discreta l’Ajuntament de Barcelona ha presentat per a la seva aprovació inicial el Pla General Urbanístic del districte de Gràcia. Aquest pla introdueix variacions importants en el sistema viari i una d’elles és la connexió dels carrers Mare de Déu de la Salut i Maignon, que són precisament els que travessarien els jardins de Sant Josep de la Muntanya.

Per assolir-ho es procediria a l’expropiació parcial de la finca on es troba el Santuari. L’expropiació no afecta l’edifici del temple, però sí que afecta els jardins que l’envolten. Aquest fet alterarà la natura recollida del Santuari en mig de l’espai urbà, gràcies precisament als jardins, però a més destruirà una de les seves altres funcions històriques. Perquè en aquest espai hi ha localitzats 6 centres residencials que acullen joves tutelats per la congregació Mares dels Desemparats, que tenen a càrrec seu les llars de Sant Josep. En aquests espais es troben els patis i zones esportives precisament d’aquests nois protegits. I ara aquesta funció quedarà radicalment malmesa.

És sorprenent que mentre que en el conjunt de la ciutat Colau es dedica a liquidar espai pels cotxes i altres vehicles, eliminar carrils, restringir el tràfic…, un dels pulmons de la ciutat, que té una important tradició religiosa i de servei social, ara el vol trinxar per augmentar la vialitat. Allò que redueix a la ciutat ho fa per sobre d’una zona verda de les quals Barcelona va ben escassa.

Adoptaria Colau aquesta mesura si no es tractés d’un equipament de caràcter religiós? Cal recordar que sempre que ha pogut, l’actual alcaldessa ha intentat afectar béns de l’església. Precisament va ser a Gràcia quan el 2016 va voler expropiar la parròquia de Santa Maria, cosa que no va poder fer per la campanya que es va desplegar aleshores. El cas de Sant Josep de la Muntanya és molt més important perquè afecta la dimensió religiosa, l’ús social i el gran espai verd.

Precisament quan la crisi ambiental reclama de les ciutats l’increment dels espais verds, l’alcaldessa de Barcelona, que diu liderar aquesta causa, es dedica a destruir-ne un en benefici de millorar la circulació dels cotxes.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.