Curs d’història política a la llum del Magisteri Pontifici

La Doctrina Social de l’Església és, sens dubte, la gran desconeguda al món catòlic actual. D’aquesta manera, la comprensió dels esdeveniments històrics queda desenfocada, i aquests es jutgen segons l’opinió personal que mereixen a cadascú. Però l’Església no ha deixat d’intentar il·luminar tot allò rellevant que ha esdevingut a la Història, acompanyant l’home com a Mare i Mestra que és.

Per això oferim un curs senzill, d’un sol any i amb una sola sessió mensual. Un curs pensat per a gent que es vulgui formar, que entengui que “sentir” amb l’Església també vol dir jutjar amb Ella, és a dir, pensar i entendre el que de rellevant ha dit l’Església en el món modern i fins avui.

Amb ponents escollits i amb un nivell de lectura moderat per sessió, al final del curs un podrà tenir una visió global dels esdeveniments més rellevants dels segles XIX, XX i XXI, i entendre’ls a la llum del Magisteri Pontifici.

Temari, dates i professorat

1.- La Revolución francesa paradigma de la revolución política. Sus fuentes doctrinales. Sus presupuestos filosófico-teológicos a la luz del Syllabus de Pío IX.

Prof.J.M.Alsina. 28 de setembre (dijous).

2.- El triunfo del liberalismo en la Europa del siglo XIX y las sucesivas revoluciones liberales. El nuevo concepto de libertad a la luz de la Encíclica Libertas, praestantissimum, de León XIII.

Prof. E.Boronat. 19 d’octubre (dijous).

3.- La revolución soviética de 1917 y el ascenso al poder de Mussolini y Hitler en Italia y Alemania. Las ideologías y los movimientos políticos totalitarios a la luz de las Encíclicas Divini Redemptoris , Mit brennender Sorge y Non abbiamo bisogno, de Pío XI.

Prof. J. Barraycoa. 2 de novembre (dijous).

4.- La situación política al terminar la segunda guerra mundial. La democracia y renovada a la luz del radiomensaje navideño Benignitas et Humanitas, de Pío XII.

Prof. J. Miró. 14 de desembre (dijous).

5.- La precariedad de la paz durante la guerra fría. Presupuestos para la paz según la Encíclica Pacem in Terris, de Juan XXIII.

Prof. J. Soley. 16 de gener (dimarts).

6.- Bienestar económico y crisis moral en la segunda mitad del siglo XX a la luz de la Constitución Pastoral Gaudium et spes (Concilio Vaticano II), de Pablo VI.

Prof. J. Miró. 13 de febrer (dimarts).

7.- El capitalismo global a finales del siglo XX y la “cuestión social” a la luz de la Encíclica Centessimus annus, de Juan Pablo II.

Prof. J. Soley. 21 de març (dijous)

8.- El triunfo del positivismo jurídico y la anomia moral. La vigencia del derecho natural en el Discurso al Parlamento Federal alemán de Benedicto XVI.

Prof. M. Jiménez Cisneros. 25 d’abril (dijous).

9.- Una sociedad postmoderna: el mundo de los individuos y de las masas. La amistad como fuente de la vida social en la Encíclica Fratelli Tutti, del Papa Francisco.

Prof. J. Barraycoa. 30 de maig (dijous).

10.-La esperanza cristiana y la urgencia de una propuesta renovadora. El Reino de Cristo como fuente y coronación de la doctrina social la Iglesia en la Encíclica Quas Primas, de Pío XI.

Prof. E. Boronat. 18 de juny (dimarts)

Detalls del curs

  • Durada: anual (curs escolar). De setembre del 2023 a juny del 2024.
  • Periodicitat: una sessió mensual de 1,5-2 hores. Classe magistral. Les sessions es faran la tercera setmana de cada mes.
  • Modalitat: online (amb possibilitat de presencialitat en algunes sessions segons disponibilitat del professor, a Barcelona, locals de la Parròquia Sant Gregori Taumaturg).
  • A qui va adreçat: universitaris i adults que ja treballen.
  • Preu: 50€ cada sessió/ 400€ curs sencer.
  • Inscripcions: fundacioeducat@gmail.com

Organitza: Fundació Educat

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.