Els 800 anys del Pessebre i el cant de la Sibil·la a l’Oratori de Sant Felip Neri

L’Oratori de Sant Felip de Sant Felip Neri de Barcelona se suma a la celebració dels 800 anys del Pessebre amb una exposició que s’inaugura el 21 de desembre i estarà oberta tots els dies de Nadal. La nit de Nadal es podrà viure a l’Oratori amb el concert de nadales a la plaça de Sant Felip i el cant de la Sibil·la abans de l’inici de la Missa del Gall.

Amb aquestes i altres propostes l’Oratori amplia les activitats de Nadal que cada any se celebren a Sant Felip Neri.

Després del Concert del Cor de la Facultat de Farmàcia i del Coro Misto da Universidade de Coimbra que es va fer el dia 2, aquest diumenge 17 de desembre se celebrarà el concert de les diverses seccions de la Coral Sant Jordi que tenen la seu a l’Oratori: www.coralsantjordi.cat/concerts

La setmana vinent, dijous a les 18h, s’inaugura l’exposició de pessebres que per primera vegada es farà al claustre de l’Oratori. La mostra està organitzada en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Barcelona i se suma a la celebració internacional dels 800 anys del primer pessebre. L’exposició de pessebres estarà oberta del 21 de desembre al 7 de gener (caps de setmana i festius inclosos) de 15.00 a 19.00 h. La visita és gratuïta.

Aquesta exposició obrirà una vegada més l’Oratori a tota la ciutadania i permetrà visitar gratuïtament el Claustre de l’Oratori que normalment està tancant al públic. És un espai barroc d’alt valor patrimonial. L’edifici del segle XVIII està inclòs en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i no ha sofert alteracions arquitectòniques rellevant al llarg dels temps.

La Nit de Nadal l’Oratori acull diverses activitats tradicionals que culminen amb la celebració de la Missa del Gall a les 8 del vespre. El 24 de desembre a les 19,15h. la Coral Sant Jordi farà una cantada de Nadales populars a la plaça de Sant Felip Neri. Tot seguit, a les 19.45 h, a l’Església es podrà escoltar el cant de la Sibil·la, càrrec de la soprano Rosa Maria Abella, acompanyada per Rafel Ramírez (flauta de bec) i Montserrat Abella (viola de roda). La Missa del Gall, que començarà a les 20.00 h, comptarà amb l’acompanyament musical per part de membres de la Coral Sant Jordi i de l’organista titular de l’Oratori, Bernat Bailbé.

L’Oratori de Sant Felip va ser una de les primeres esglésies de Barcelona en afegir-se a la recuperació del Cant de la Sibil·la ara fa 11 anys. El 2012 es va tornar a representar coincidit amb la recuperació que es va fer durant aquests anys a temples com la Catedral de Barcelona, a Santa Maria de Gràcia o la Basílica de Santa Maria del Pi.

La versió del Cant de Sibil·la que es pot escoltar a Sant Felip Neri és la mateixa que des de 2007 s’interpreta a l’Església de Sant Gaietà. La versió prové de la zona de llevant de Mallorca i té una extensió més reduïda que la que s’interpreta habitualment a Catalunya. A Sant Felip Neri l’interpreta la soprano Rosa Maria Abella acompanyada per Rafel Ramírez amb la flauta de bec i Montserrat Abella amb la viola de roda. Aquest acompanyament de Rafel Ramírez té com a singularitat un ritornello i només un pedal de la viola de roda d’acompanyament del cant que posa en primer pla el text que s’interpreta.

La Sibil·la és un cant profètic sobre la fi del món i l’arribada del Messies que va desaparèixer al segle XVI i només es va conservar la versió catalana a Mallorca. Al llarg del segle XX es va recuperar en algunes esglésies del Principat. La UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010.

El programa de Nadal a l’Oratori de Sant Felip Neri es completa amb les celebracions de l’eucaristia de cada dissabte a les 20h i el diumenge a les 12. Durant tot el curs, cada diumenge a les 13h a l’Església de l’Oratori s’ofereix un concert gratuït d’orgue amb Bernat Bailbé.

Les activitats de Nadal s’emmarquen en l’activitat litúrgica i cultural que sempre ha ofert l’Oratori a la ciutadania i el nou pla d’usos que està desenvolupament el centre dels felipons.

Podeu consultar el programa complet aquí:

https://oratoribarcelona.files.wordpress.com/2023/11/cartell-nadal-sant-felip-neri.pdf

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.