Neix l’Associació Tolkien Catòlica d’Espanya

Jesús MC (Religión en Libertad)

El dissabte 25 de març del 2023 se celebra al  Col·legi Internacional JHNewman  de Madrid la trobada fundacional de l’Associació Tolkien Catòlica d’Espanya (ATCE).  Neix per unir tots els catòlics apassionats per JRR Tolkien  (1892-1973), el popular autor del Senyor dels Anells , que va ser un catòlic fervent. Un dels seus impulsors és  Pablo J. Ginés, company periodista de ReligionEnLibertad i fan de Tolkien des dels 12 anys.

– Què és l’Associació Tolkien Catòlica?

– Ara l’estem fundant. Encara no tenim ni web! A qualsevol que sigui catòlic i l’apassioni  El Senyor dels Anells , us animem a sumar-se i fer-se soci. Queda molt per fer, però volem formar grups d’amics que es reuneixin a moltes ciutats d’Espanya, que facin amistats, puguin parlar de Tolkien, de fantasia, de literatura i també de la fe. Que puguin pregar plegats, celebrar plegats, fer activitats culturals, devocionals i també lúdiques.

– Tindrà activitat a Internet?

– Sens dubte tindrà molta activitat a Internet, però volem que sigui,  sobretot, una associació presencial , de persones que es reuneixen físicament, parlen, mengen, beuen, canten, de vegades com a hòbbits i d’altres més aviat com a elfs. Oferim cultura, fe i amistat.  Serà un entorn segur i amistós on  poder parlar amb llibertat, de vegades de coses molt rares i fantasioses,  altres vegades de coses molt serioses i profundes.

– Qui hi ha darrere de l’Associació Tolkien Catòlica?

– Qui s’hi vulgui apuntar! Fins ara érem 4 persones que sentíem que Déu suscitava aquesta passió al nostre cor. Hi ha el pare  Antonio Izquierdo , rector a Móstoles;  Diego Blanco  Albarova,  popular autor dels llibres juvenils d’  El club del Foc Secret , que són molt tolkinians; el nostre amic Joaquín Ocaña, un apassionat de Tolkien i dels idiomes, que té una bonica història de fe; i jo, que tinc certa experiència fundant grups tolkinians.

Quatre hobbits comencen a caminar a l’aventura de l’Associació Tolkien Catòlica d’Espanya: el P. Antonio Izquierdo, Joaquín Ocaña, Pablo J. Ginés i Diego Blanco. Animen molts més apassionats per la Terra Mitjana a sumar-se i buscar «la terra on els cors tinguin descans».

»El 1991 vaig ajudar a fundar el grup barceloní de la  Societat Tolkien Espanyola , després vaig ser el segon president d’aquesta associació i vaig animar a crear grups locals a diverses ciutats. ¡En aquella època es feia escrivint cartes de paper i amb llargues xerrades per telèfon! També vaig dedicar moltes hores d?autobús per recolzar els nous grups per Espanya. Avui, amb Internet, moltes coses són diferents, però  el que no canvia és l’entusiasme  dels apassionats per aquests temes. La novetat és ara l’element de fe, llibertat i amistat cristiana.

– Hi ha cap moviment catòlic darrere de l’Associació Tolkien Catòlica?

– No, cap. Els que la impulsem som de diferents entorns catòlics. L’Associació està oberta a catòlics de tots els moviments, parròquies, sensibilitats, estils… sempre  des de la fidelitat al Magisteri tal com llegim al Catecisme .

»Volem  unitat en allò essencial i llibertat i varietat en la resta.  Diego Blanco, el pare Antonio i jo podem dissentir sobre moltes coses de com llegir Tolkien, o veure la seva simbologia, o rastrejar les seves influències, però això està bé, és divertit i ens agrada. Ens encanta parlar d’aquests temes, ia qui li agradi us animem a sumar-vos a nosaltres.

– Es pagaran quotes?

– Sí, a partir de cert moment el soci pagarà una quota anual, petita, de 20 o 30 euros cada any.

– És una associació cultural, per a erudits?

– Ens encanten els erudits, però és, sobretot,  una associació per a apassionats . Alguns seran erudits experts en, per exemple, lingüística élfica, o tècniques militars bizantines, o en  textos de Sant Joan Damascè sobre dracs . Altres potser seran xavals joves que han vist les pel·lícules i els han encantat i «volen més». Tots són benvinguts,  tots hi aporten.

» En aquesta associació necessitem de tot: teòlegs, esportistes, excursionistes, dibuixants, dissenyadors web, mestres, maquilladores, monges…  Tots col·laboraran amb els seus dons i carismes i la seva passió. Això és per a persones d’edat avançada i també per a xavals  joves. Qui vulgui excursions, peregrinacions i aire lliure, ho tindrà. Qui vulgui lectures, dramatitzacions, cançons, o jocs de taula, els tindrà. I, sobretot, hi haurà amistat i pregària.

– Insisteixes en allò de l’amistat…

–  És Jesús qui insisteix en allò de l’amistat . «Ningú no té amor més gran que el que dóna la vida pels seus amics. No us dic servents, a vosaltres us dic amics».

»Vivim en  un món que és alhora hipersexualitzat, solitari i materialista. Un jove, o no tan jove, pot trobar de seguida per Internet o en un bar una parella sexual per passar una estona, o comprar alguna cosa per fer callar la seva soledat. En canvi, si es para a pensar,  descobreix que no té veritables amics, que està sol, que no pot parlar de coses profundes i sinceres  amb gairebé ningú al seu entorn.

»A l’obra de Tolkien, l’amistat és un tema central, que uneix pobles i persones i obre ments i cors. Frodo i Sam, Legolas i Gimli, Bilbo i els nans… en tots  l’amistat porta a la generositat i produeix fruit.  A la nostra època de pantalles i relacions líquides o gasoses, l’amistat, i més encara  l’amistat cristiana, té poder per canviar el món  i volem fomentar-ho.

– Què diferencia l’amistat natural de l’amistat cristiana?

– L’amistat natural està molt bé, és un do que Déu dóna a homes de totes les èpoques, els poetes pagans hi van reflexionar. Però  a l’amistat cristiana introdueixes Crist , que és model de bon amic, i ens dóna l’amistat amb Déu. « Sense mi no podeu fer res»,  diu Jesús a Joan 15. I nosaltres volem donar molt de fruit.

» L’amistat cristiana implica oració, de vegades en grup. Fins i tot hi ha estudis sociològics sobre això: Robert D. Putnam i Chaeyoon Lim van publicar un  estudi a  American Sociological Review  assenyalant que la clau per ser feliç és pregar regularment amb amics. A l’Associació Tolkien Catòlica volem oferir-ho tot: oració, amistat, fe i cultura, art, literatura…

– I com seran aquestes reunions i oracions?

– Encara no ho sabem. Seran com la gent vulgui!  On hi hagi músics, hi haurà molta música.  Jo mateix he compost o adaptat cançons de tema tolkinià, algunes de solemnes, d’altres de festives. On hi hagi nens o adolescents hi pot haver més jocs físics.

»On hi hagi  enamorats de la muntanya, més excursions.  Un simple parenostre dalt d’una muntanya pot transformar un cor. Tolkien era un enamorat de la natura i dels arbres, i també nosaltres ho podem ser. Déu els va fer perquè els gaudissim.

»Però com que molts socis seran apassionats de la lectura, creiem que molta gent pregarà amb textos: textos de Tolkien, del cardenal Newman, dels sants, de la Bíblia. Hi ha una  relació propera entre l’art, la natura i l’experiència mística  a través de la bellesa. Serà magnífic explorar tot això!

»Sospito que a diferents ciutats hi haurà diferents estils, però a poc a poc uns grups prendran el que més els agradi d’altres.

JRRTolkien, al centre, amb els seus fills John -que era sacerdot- i Priscilla el març del 1972, davant del Palau de Buckingham, quan va rebre de mans de la Reina Isabel II el guardó de Comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic. Tolkien moriria un any i mig després.

– Creus que molta gent s’apuntarà a l’Associació Tolkien Catòlica?

– Per la meva experiència amb altres associacions, és perfectament possible que en un parell d’anys hi hagi uns 200 socis a 10 ciutats o així. Volem arribar tant a joves com a adults més grans, i el que busquen els uns i els altres pot ser diferent, però col·laborant tots pot créixer ràpid. I si triga més temps, no passa res. Però creiem que serà ràpid perquè veiem molta demanda. Elrond diu: «Sigueu previsors, però no mireu gaire lluny».

– Es limitarà només a Tolkien? Per què no incloure també altres autors cristians com CSLewis, Chesterton…?

– Ens encanten  Lewis ,  Chesterton  i molts altres autors. Qualsevol soci que vulgui organitzar activitats sobre la relació entre Tolkien i altres autors especialment relacionades amb la fe tindrà tot el suport de l’associació. Però creiem que és bo que hi hagi  una Associació Tolkien Catòlica, que sigui catòlica i se centri específicament a Tolkien.  Si algú funda una Associació CSLewis Ecumènica, o una Associació Catòlica de Fantasia i Terror o qualsevol altra cosa així, ens encantarà col·laborar-hi. Probablement també jo em faré soci d’aquesta associació.

»  Ens encantarà col·laborar amb associacions tolkinianes, associacions cristianes i associacions culturals . Un pot ser soci de l´Associació Tolkien Catòlica i alhora ser soci de moltes altres entitats, culturals o evangelitzadores. Però creiem que  el Senyor suscitarà en algunes persones el desig de servir-lo dedicant-se amb una passió especial  a l’Associació Tolkien Catòlica.

– Tindreu capítols en altres països de parla hispana?

– No, l’Associació Tolkien Catòlica d’Espanya només estarà a Espanya (encara que hi pot haver persones d’altres països que se’n facin socis).  Creiem que Déu suscitarà associacions Tolkien catòliques a països hispans al seu moment,  i ens encantarà veure-les néixer, créixer i ser molt fèrtils i creatives. De fet, resarem per això. Gràcies a Internet, segur que podrem col·laborar en moltes trobades conjuntes en línia. Però ens sembla important fomentar el que és presencial tant com puguem.

– Com comença tot?

– Qui hi estigui interessat, vulgui apuntar-se i vulgui saber-ne més, que ens escrigui a l’e-mail  tolkiencatolico@gmail.com  . Que ens escriguin aquí tots els que vulguin venir a la nostra reunió fundacional. Serà el  25 de Març, Dia Internacional de Llegir a Tolkien , al Col·legi Internacional JHNewman, de Madrid.

»Vam començar amb acollida a les 9.45 i una  missa a les 10.30 a la capella, amb les seves icones i fotos del  sant cardenal Newman ,  que va ser qui  va fundar l’Oratori de Birmingham, on Tolkien va ser escolà  i va créixer en la fe. Estem demanant la intercessió celestial del cardenal Newman per a aquesta aventura, i ja n’hem notat la intervenció. Després de la missa, parlarem del projecte i de la seva visió. Escoltarem la gent, creiem que vindran molts entusiastes. També llegirem Tolkien,  que és el que es fa aquell dia. La trobada acabarà a les 14h, però segur que ens allarguem al carrer i en algun dinar.

» Qui no pugui venir a aquest acte, però li agradi el projecte, que ens escrigui,  perquè organitzarem moltes més coses. Com diu la cançó de Bárbol:  «Junts trobarem una terra on els cors tinguin descans» .

La trobada fundacional de l’Associació Tolkien Catòlica és el 25 de març, al Col·legi JHNewman de Madrid (Avda. Guadalajara, 28-32, a prop del metro Avinguda Guadalajara), de 9.45 a 14h. L’Associació demana als que vulguin assistir i als que simplement vulguin més informació que escriguin a  tolkiencatolico@gmail.com .

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.