Benvolgut amic/Benvolguda amiga,
Quan rebis aquest escrit farà pocs dies que s’haurà produït, exactament el dia 25, l’assemblea ordinària de socis d’e-Cristians i és possible que s’hagi acordat la proposta de celebrar una Assemblea Extraordinària passat l’estiu dirigida a obrir una nova etapa en la vida d’e-Cristians després de 20 anys d’història. I no només pel temps transcorregut, que també, sinó pels canvis que s’han produït i la incertesa de futur que una època de transició com la nostra sempre és portadora. Aquesta Assemblea la prepararíem amb temps i documentació per facilitar la màxima participació i aportació de tots els punts de vista, fet que s’obriria més enllà de les rengles d’e-Cristians per escoltar altres veus a més de la nostra, perquè sempre ens hem caracteritzat per la nostra obertura i voluntat de treballar plegats sense el més mínim afany de protagonisme.
Aquest mes també ha tingut lloc una especial activitat amb motiu de la llei de l’eutanàsia. El dia 2 es va produir la primera reunió de l’Assemblea d’Associacions per treballar el pla d’acció cívica d’oposició a la llei sobre l’eutanàsia, com ja us hem informat àmpliament. I el dia 15 es va celebrar una reunió en l’àmbit i entorn d’e-Cristians amb el mateix motiu. Al llarg d’aquest període també s’han produït dues importants trobades entre els representants de l’Assemblea d’Associacions, de la qual e-Cristians ha estat l’iniciador, una al Senat i una altra al Congrés amb representants dels partits polítics que també s’oposen a aquesta llei i que són PP, Vox, Navarra Suma i Foro Asturias. Ja ha estat anunciada la presentació de dos recursos d’inconstitucionalitat. És a partir d’ara, amb l’aprovació de la llei, que cal estendre la campanya d’oposició a la mateixa i de presentació d’una alternativa basada en les cures pal·liatives integrals per a tota la població. En aquest sentit, és molt important l’acció en l’àmbit autonòmic i unes primeres accions es revelen com a essencials:
- D’una banda, reivindicar un pla de cures pal·liatives en l’àmbit autonòmic perquè es tenen les competències sanitàries que calen per poder-ho fer.
- També la demanda que els equips de Salut Mental s’incorporin al procés de peticions d’eutanàsia, que d’altra banda recauran sobre un recarregat metge de família del CAP.
- Així com la campanya perquè les persones facin davant de notari una declaració d’últimes voluntats demanant les atencions pal·liatives i descartant l’eutanàsia.
- I l’elaboració d’un manual de crítica als aspectes més importants de la llei i de l’eutanàsia en general per dotar al màxim nombre de ciutadans de criteri propi donat que la tramitació ha volgut obviar tot debat en la comissió del Congrés i en l’àmbit públic.
Aconseguir una societat basada en l’atenció, l’acollida i la cura, i no en la mort com a solució, és fonamental si volem viure de manera ben humana. Aquesta acció per la vida i la seva dignitat que s’estén més enllà de l’eutanàsia té una gran força transformadora i és un dels eixos del projecte cultural cristià per a la nostra societat. En aquest article, que vaig publicar a La Vanguardia el 22 de març, podreu trobar algunes referències d’interès.