L’Associació Catalana d’Estudis Bioètics (ACEB) rebutja que el projecte de la nova llei presentada pel Govern d’Espanya promogui encara més l?avortament.
El Consell de Ministres acaba d’aprovar l’avantprojecte d’una nova llei que regula l?avortament provocat.
Les dades del Ministeri de Sanitat indiquen que, el 2020, es van provocar 88.269 avortaments a Espanya. De totes les comunitats, Catalunya és la que té més taxa d’avortaments: 14,49 (per cada 1.000 dones de 15 a 44 anys).
Creiem que cal tenir en compte la situació de moltes dones que no voldrien avortar però que no reben cap mena d’alternativa. Suprimir els tres dies de reflexió abans de la intervenció no afavoreix que la decisió sigui més lliure sinó més precipitada. Encara més si recordem que moltes dones pateixen després seqüeles psicològiques.
Rebaixar als 16 anys l’edat per avortar sense el consentiment dels progenitors no és una mesura raonable. Per moltes activitats de menys transcendència, fins a la majoria d’edat, les lleis no les permeten.
La disminució de la natalitat, baixant un 5,35% l’any 2020, quedant en 341.315 nens, és una dada que també ens ha de fer reflexionar.
La Constitució dóna protecció al no nascut i la sentència del Tribunal Constitucional, sobre la llei de l’avortament de l’any 1985, només va admetre l’avortament en uns casos en què hi havia un conflicte greu entre els interessos de la dona gestant i el fetus. Mantenir una llei de terminis no sembla compatible amb la doctrina del Tribunal.
El dret a l’objecció de consciència ha de ser respectat, la confecció de llistes d’objectors no respectaria el dret a no estar obligat a declarar sobre les pròpies conviccions, creences o ideologies. A més, no és justa imposició de quotes de metges que hagin de provocar avortaments.
En la situació actual, proposem que la nova llei afavoreixi amb mesures concretes les dones i no abocar-les a prendre una decisió tan traumàtica com avortar.