Carta Setmanal de Josep Miró: Els temps han canviat

Benvolgut amic/Benvolguda amiga d’e-Cristians,

Com deia la cançó de Bob Dylan, “els temps estan canviant” i molt. El que no ha canviat és el propòsit que guia a e-Cristians des del primer dia: portar la concepció cristiana i els cristians de manera organitzada a la vida pública. Però com les circumstàncies són molt diferents, el que cal és adaptar-nos per guanyar en capacitat de respostes sense alterar la finalitat. Podem canviar les formes al servei del nostre objectiu.

Quan va començar e-Cristians, fa ja més de 2 dècades, cap de les grans transformacions morals, antropològiques, culturals que avui vivim, tenien carta de naturalesa. O bé no estaven presents o eren tendències molt incipients.

Quan vam sorgir, l’avortament era legal, però amb restriccions perquè en el millor dels casos es considerava un mal menor. No existia el matrimoni homosexual, la perspectiva de gènere i les guerres que ha comportat eren més aviat un fet acadèmic i encara molt reduït als EUA. El matrimoni religiós era majoritari i així podríem continuar desgranant una sèrie de canvis que s’han produït.

Un dels més importants era que, en l’àmbit polític i mediàtic, e-Cristians podia actuar amb criteris de mediació perquè teníem interlocutors diferents als quals fer arribar les nostres propostes i aconseguir introduir, d’una manera o altra, canvis. En els mitjans de comunicació la concepció catòlica tenia presència en els debats. La nostra queixa, aleshores, era que en tot cas aquests debats sempre estaven desequilibrats, 3 a 1, 4 a 2.

Avui hem desaparegut, ja no hi ha debats amb presència del cristianisme, si no és en les escasses oportunitats que es donen a opinions que estan en la marginalitat del que és el fet cristià.

Aleshores podíem tenir interlocució i una certa confiança com a mínim amb 3 o 4 partits polítics segons el tema. Fins i tot es podien organitzar regularment sopars amb representants de quasi tots els partits amb el Cardenal de Barcelona, aleshores el Cardenal Carles, per debatre en comú algun tema important. Només cal recordar que la primera campanya que vam fer, i governava CiU, va ser per oposar-nos al fet que s’instal·lessin màquines dispensadores de preservatius als instituts. Què lluny queda tot això! I, per cert, va ser una campanya que vam guanyar.

Ara, hem estat progressivament marginats pels mitjans de comunicació, sobretot a Catalunya, i no tenim interlocutors en l’àmbit polític. És més, el fet cristià és vist com una nosa (en alguns casos, són els mateixos cristians els que ho perceben en els mateixos termes). Per tant, tot aquest plantejament necessita una profunda renovació per donar resposta a les noves condicions. No és que ens despertem ara. Hem dut a terme amb interioritat, intents en aquest sentit, però el més complet i regit serà actuar amb el Corrent Social Cristià (El Corrent).

I la finalitat de la pròxima Assemblea Extraordinària de socis d’e-Cristians del 25 de maig és acordar aquestes modificacions. Per això, et prego que segueixis atentament la informació sobre els continguts d’aquests canvis i participis el dia de l’Assemblea. O si t’és impossible venir, delega el teu vot.

Aquesta setmana et recomano:

Pau i bé!

Josep Miró i Ardèvol

@jmiroardevol

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.