Missa Mercè

Collboni fa el mateix que Colau i continua incomplint amb l’obligació municipal d’incorporar la celebració de la Missa de la Mercè en el programa d’actes

En reiterades ocasions durant el mandat d’Ada Colau, e-Cristians ha manifestat la incongruència i l’arbitrarietat sectària d’excloure del Programa d’actes oficials de la Festa Major de Barcelona, la referència a la Missa que commemora la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè.

Incongruència perquè els actes se celebren amb motiu de la Festa Major de Barcelona, precisament perquè és el dia de la Mare de Déu de la Mercè. Fins i tot, el llenguatge del programa fet públic ho assenyala: dia 23 “La Nit de Vigília”. Vigília de què? Del dia de la Mare de Déu de la Mercè. “Dia 24, 10h. Anada a l’Ofici”. Quin ofici? El programa no en diu res. El de la censurada missa en honor de Nostra Senyora. Tot plegat és ridículament sectari.

Però és que a més incompleix les seves pròpies normes perquè, com ja vàrem fer evident, el Protocol Festiu de la Ciutat de Barcelona aprovat pel Plenari el 5 de febrer de 2010, assenyala les Festes de la Mercè com una activitat protocol·litzada, i que incorpora la cerimònia religiosa, una pràctica que sí que es dona als districtes, per exemple, com ja assenyalàvem el 2017 pel mateix motiu, que sí que forma part dels programes:

  • Les Corts: ofrena floral a la Mare de Déu del Remei. Petit concert i pregària. Ofrena i floral i Cant dels Goigs a la Parròquia de Santa Maria del Remei. Missa solemne de Festa Major.
  • El Guinardó: Missa de difunts a la Parròquia de Santa Isabel i Sant Joaquim.
  • Hostafrancs: Missa concelebrada de Festa Major i ofrena floral al Sant Àngel Custodi.
  • El Pi (Festes de Sant Josep Oriol): Eucarística concelebrada a la Basílica de Santa Maria del Pi, ofrena floral a Sant Josep Oriol, coronació de l’estàtua del sant; i també Benedicció de Rams.
  • Poble Sec: Missa de Festa Major a la Parròquia de Santa Madrona.
  • Raval: ofrena floral a la Mare de Déu del Carme. Església de Sant Agustí.
  • Plaça Nova: Missa i diverses activitats religioses per les festes de Sant Roc.
  • Sagrada Família: Missa solemne de Festa Major i Missa de cloenda de Festa Major.
  • Sarrià. Missa solemne de Festa Major.

La gran excepció és, precisament, la Festa Major de tota la ciutat.

Volem subratllar que no es tracta de l’assistència o no de l’alcalde i dels regidors a la celebració litúrgica, que aquesta és una opció personal, sinó senzillament que en l’extens programa oficial que relaciona les activitats que es realitzen amb motiu de la Festa, hi figuri també la informació sobre la Missa. La seva omissió és un acte de censura.

Encara seria més cridaner que l’alcalde i els membres del partit que governa Barcelona es fessin presents a la Missa -cosa que celebrarem-, alhora que practiquen la  seva censura.

Barcelona, 21 de setembre de 2023

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.