escola diferenciada

El dret a l’educació i la retirada de concerts a l’escola diferenciada

L’educació és un dret fonamental de la persona. Però quan s’ha de fer efectiu aquest dret, en la infància o adolescència, cal la tutela d’un altre. De qui? Les declaracions de drets humans atribueixen aquest dret a la família i als pares. Així per exemple l’art. 26.3 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Els pares tindran dret preferent a escollir el tipus d’educació que s’haurà de donar als seus fills”. En aquest sentit també, l’art. 27 de la vigent Constitució espanyola.

Malgrat això, amb una intensitat creixent, l’Administració, tant estatal com de la Generalitat de Catalunya, està amenaçant aquest dret. En l’àmbit espanyol, el projecte de nova Llei orgànica de modificació de la LOE  elimina tota referència a la demanda social, i no contempla cap obligació de l’Administració d’atendre l’elecció prioritària de les famílies. És una proposta de llei clarament estatalista,  que margina els pares i les famílies i atribueix la realització  del dret a l’educació només als poders públics. Les reiterades manifestacions públiques de la ministra d’Educació no permeten tenir cap dubte sobre les veritables intencions de la nova llei.  És, també, una llei clarament uniformitzadora, que elimina la possibilitat de l’educació diferenciada o de l’educació especial.

En el cas de Catalunya, des de la Conselleria d’Educació de la Generalitat ja fa temps que s’amenaça amb retirar els concerts a l’escola diferenciada. Finalment, fa poques setmanes la Generalitat va decidir renovar el concert de primària de les escoles diferenciades només per un any (curs 2020-21), com a pròrroga, en lloc de sis anys, com a la resta d’escoles concertades de Catalunya. Aquesta mesura incompleix la legislació vigent en matèria de concerts educatius. I fa més real que mai l’amenaça de fer efectiva la retirada dels concerts a les escoles d’educació diferenciada a partir del curs 2021-2022.

El Conseller d’Educació insisteix a continuar per una via no només contrària a la legislació vigent i al dret humà fonamental referit a l’inici, sinó que ha estat declarada inconstitucional en els precedents de retirada de concerts a aquest tipus d’escoles per la Junta d’Andalusia.

En relació amb aquesta forma d’actuar de la Conselleria d’Educació de la Generalitat, des d’e-Cristians manifestem el següent:

  • Ens posicionem a favor de la llibertat d’elecció d’escola dels pares i mares i, per tant, a favor que es mantingui el concert a les escoles diferenciades.
  • Denunciem que aquesta actuació de la Generalitat crea una greu inseguretat jurídica, i amenaça el lliure exercici del dret a la llibertat d’educació de totes aquelles famílies usuàries de l’escola diferenciada que necessiten econòmicament el concert per fer efectiu aquell dret. És una actuació que pot incórrer en prevaricació: “la autoridad o funcionario público que, a sabiendas de su injusticia, dictare una resolución arbitraria en un asunto administrativo” (art. 404 del Codi Penal).
  • La no acceptació del model de l’educació diferenciada, perfectament vàlid i sense discussió en altres països, demostra un sectarisme ideològic inadmissible en la gestió del Departament d’Educació.
  • Denunciem que eliminar els models educatius que no s’ajusten a la ideologia del govern de torn, a més de ser contrari a la llibertat d’ensenyament, suposa un amenaça de fons a la llibertat i a la democràcia.
  • El fet que aquestes escoles siguin d’inspiració cristiana ens fa pensar que hi ha altres raons de fons en aquest atac pertinaç a l’escola diferenciada.

Per últim, demanem al President de la Generalitat, el M. H. Sr. Torra, que intervingui i recondueixi la política del seu govern en relació amb l’escola diferenciada.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.