Que el Defensor investigui els abusos a l’Església? Un despropòsit, diu el jurista Eugenio Gay

De Pablo J. Ginés (Religión En Llibertad)

L’advocat Eugeni Gay Montalvo, que va ser membre del Tribunal Constitucional espanyol del 2001 al 2012, arribant a ser el seu vicepresident, va criticar com «un despropòsit» que el Parlament espanyol hagi encarregat al Defensor del Pueblo (Ángel Gabilondo, que fins al 2021 era un polític socialista en actiu) investigar els casos d’abusos a menors en entitats eclesials: no és la funció d’aquesta figura, va dir, i no té sentit ni és limitar-se només als entorns catòlics.

Gay Montalvo va recordar que, segons la llei, el Defensor del Pueblo existeix per defensar els ciutadans dels abusos i els errors de l’Administració.

La Constitució detalla que el Defensor existeix “per supervisar l’activitat de l’Administració”… i l’Església no és part de l’administració de l’Estat. La llei que detalla la funció del Defensor afegeix que la seva funció és aclarir “actes i resolucions de l’Administració pública i els seus agents”.

Així, encarregar-li que investigui fets que succeeixen a l’Església és absurd perquè queda fora de les seves competències.

A més, va recordar el jurista, «el Defensor del Pueblo té autonomia, no està subjecte a cap mandat imperatiu ni rep instruccions de cap autoritat. No té obligació d’investigar el que li demana el Congrés». És cert que, si vol, el defensor del poble pot citar a declarar tota mena de persones i experts: els funcionaris i poders públics tenen obligació de col·laborar, però ningú més no té aquesta obligació.

Pel que fa a una investigació parlamentària sobre els abusos a menors en diferents àmbits a Espanya, al reconegut advocat li sembla bé. Però que es limiti a entorns catòlics, no. «Una comissió parlamentària investigadora, em sembla bé. Però una comissió per perseguir una ètnia o una religió, és un despropòsit, una temeritat i és fora de l’Estat de Dret», va assenyalar.

Eugenio Gay va fer aquestes declaracions a la trobada virtual organitzada per e-Cristians el dimarts 3 de maig a la tarda. L’“Informe a la Majoria” difós per e-Cristians denuncia “que amb l’estudi encarregat al Defensor del Pueblo no es busca prevenir abusos ni protegir o compensar les víctimes, ni lluitar contra la pederàstia a Espanya, sinó només criminalitzar l’Església Catòlica.

El president d’e-Cristians, Josep Miró, va assenyalar que l’encàrrec del Congrés al Defensor del Pueblo «ni tan sols dóna motius de per què s’ha de centrar només en entorns catòlics, és una qüestió arbitrària. És evident que no volen abordar els abusos sexuals en menors: és una excusa per degradar la imatge de l’Església i presentar els catòlics com una cosa relacionada amb els abusos».

Miró va afegir que «fins i tot podria ser un delicte d’odi, perquè si en comptes dels catòlics es demanés al Defensor investigués els robatoris amb violència que cometen els gitanos, hauríem dit que era racisme pur i dur. De fet, a Catalunya, la fiscalia va obrir un cas contra l’antic alcalde de Badalona, ​​García Albiol, perquè la seva campanya hauria -presumptament- relacionat amb excés delicte i immigrants. Però això mateix és el que fa el Congrés pel que fa als catòlics».

Eugeni Gay va assegurar en aquesta trobada virtual que felicitava «e-Cristians per la seva iniciativa, la seva bel·ligerància tranquil·la en la certesa que, sí, la maldat existeix, però no és patrimoni de certes institucions. No és el Defensor del Poble qui ha d?intervenir en aquest tema, sinó els jutges, i el Parlament no pot encarregar-li una investigació quan no té potestat per fer declarar ningú».

El jurista reconeix la gravetat i extensió dels abusos a menors a la societat, que també ha conegut per la seva experiència en tribunals. «Milers de casos arriben als jutjats i només uns quants centenars es coneixen. Molts abusos es donen a entitats sota tutela de l’administració. I només l’Església Catòlica es mereix l’atenció del legislador? El control de la societat civil, veure si es comet delicte, correspon al poder judicial, no al legislatiu», va puntualitzar.

Va afegir, per altra banda, que combatre els abusos «no pot ser només un tema de jutges. Hi ha dhaver una actuació de lAdministració més compromesa. Més actuar i menys anar a manifestacions, que són més pròpies del poble, i no pas dels administradors».

Gay Montalvo va demanar que contra els abusos s’entesti «la societat sencera, i també l?Església, potser la primera».

Els abusos sexuals a menors estan molt estesos a la societat, però només un 1% o menys semblen tenir relació amb entorns catòlics. El Congrés menysprea el 99% del problema i demana al Defensor del Poble investigar, sense eines adequades ni potestat, aquest 1%. Les dades que una investigació així oferís serien miops en diversos sentits, assenyala Miró.

Per exemple, «a la societat, la majoria de víctimes d’abusos a menors són nenes i noies; però en entorn eclesial són nois abusats per homes». L’abús de noies seguiria invisible, els abusadors del mateix sexe quedarien sobrerepresentats. No mostraria la realitat de l’abús. Això mostra que la investigació en realitat és una operació de boc expiatori contra l’Església.

Per a Miró, aquest cas se suma a molts altres a Espanya orientats contra les famílies i contra els cristians.

«Estem davant d’una dinàmica en què es produeixen lleis que retallen drets i ataquen un grup concret. La llei d’educació retalla el dret dels pares a l’educació moral i religiosa dels fills. Posen en dificultats l’escola concertada, que és una manera d’exercir aquest dret. La llei de defensa del menor en realitat retallava també la pàtria potestat. Donen drets als menors saltant-se els criteris dels pares. El Codi penal ara castiga qui resa a prop de les clíniques avortistes. Quin col·lectiu és sempre el perjudicat? Els cristians, siguin de fe o de cultura, que cada dia veuen normes que ens situen com a ciutadans de segona classe», avisa Miró, que va fundar e-Cristians l’any 2000, poc abans de deixar la política de partit.

e-Cristians ha enviat el seu informe-protesta al Papa («que ens va respondre a través de la Secretaria d’Estat»), al Nuncio, a tots els bisbes, als presidents de grups parlamentaris i al president Pedro Sánchez.

El cap de Gabinet de Pedro Sánchez va respondre que la investigació que demanava el Congrés era similar a una dels EUA i una altra d’Irlanda, però en realitat no s’assemblen gens: la dels EUA la van emprendre els bisbes pel seu compte, limitada només a clergat diocesà, i la d’Irlanda feia referència als correccionals i bugaderies tutelades per l’Estat i va acabar amb el president irlandès demanant perdó a la societat per la desastrosa supervisió estatal dels menors.

e-Cristians seguirà combatent les mesures estatals o autonòmiques «de boc expiatori» que no busquin de veritat combatre la pederàstia, explicant alguns dels passos que impulsarà:

– un informe jurídic que determini que s’està vulnerant amb la investigació del Defensor del Poble i com se’l pot respondre jurídicament;
– «estudiar la possibilitat de portar aquest tema al Consell d’Europa i al Parlament Europeu, i potser jutjar-lo al Tribunal Europeu de Drets Humans» (en ser una investigació exclusiva contra entitats catòliques)
– donar més difusió a la denúncia, fins i tot internacional, «també en anglès, com a mínim».

El president d’e-Cristians afegeix que l’associació no desitja cap protagonisme i estarà encantada de compartir aquestes accions amb més entitats i associacions, i altres persones. «Si ens sumem molts podem fer més coses. Per exemple, podríem recollir signatures de personalitats. I finançar les accions legals. Moltes accions requereixen contractar un cert nivell de professionalitat, així com difondre-les», va assenyalar el president d’e-Cristians.

Si vols i pots col·laborar en aquestes accions quieres y puedes colaborar en estas acciones REALITZA LA TEVA APORTACIÓ AQUÍ.  (Transferència bancària o PayPal)

Si et vas perdre la trobada pots veure-la en el vídeo següent:

https://www.youtube.com/watch?v=IzZvNDFELSk

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.