Darrere de la virtut, la primera sessió del Club de Lectura

Benvolguts amics/Benvolgudes amigues d’e-Cristians,

Ja us hem informat àmpliament de la nova iniciativa d’e-Cristians, que és el Club de Lectura. Com sabeu es tracta de dedicar cada mes a un llibre concret, seleccionat pel seu interès explicatiu de la realitat en la qual vivim i destinar una sessió mensual a debatre’l amb un bon coneixedor de l’obra en qüestió.

Aquí trobareu el llistat llibres, autors, dates i ponents, i també la forma d’inscriure’s per a aquells que encara no ho heu fet.

La primera sessió serà el 18 d’octubre a les 19h. (i fins a les 20:30h.), i presencialment es fa a la Universitat Abat Oliba CEU, on, per cert, a aquella hora és extraordinàriament fàcil aparcar per l’entorn. També es pot seguir la sessió virtualment i en el seu moment us farem arribar l’enllaç. He de fer observar que aquest camí és més còmode, va bé perquè hi puguin accedir persones que no viuen a Barcelona, ni a Catalunya, perquè en aquest moment hi ha ja inscrit un bon nombre de persones d’Hispanoamèrica. Però res substitueix a la trobada directa, perquè és aquella que permet el diàleg més fàcil amb el ponent i entre els membres presents. Per tant, a tots aquells que per qüestió de distància podeu assistir-hi, us recomano la presència a totes les sessions mensuals del Club de Lectura.

En el cas de l’obra en qüestió, “Tras la virtud” (1981), cal dir que s’ha convertit en un gran clàssic de la filosofia moral del nostre temps. Per què és un clàssic? Doncs per la raó comuna a tots ells: perquè llegit en l’actualitat el llibre manté viu el seu text. En aquest moment el diagnòstic que va fer Alasdair MacIntyre és més real i descriptiu que mai dels problemes que patim.

El títol del llibre, “Tras la virtud”, no està formulat en el sentit d’anar darrere d’aquesta a cercar-la, sinó en el de viure en una època posterior a aquella en què la virtut era una dimensió de la nostra societat.

Llegir el llibre, participar en el debat del dia 18 d’octubre significa aclarir-nos sobre qüestions tan importants com per què el discurs dels valors que està a l’ordre del dia és tan buit i inútil. Tots i tothom parla de valors i aquests estan molt lluny de realitzar-se. A “Tras la virtud” podem trobar la resposta. També podem entendre bé en què consisteix aquest acte virtuós, entendre’l i com és possible constituir una comunitat que el practiqui. O per què la tradició no és un fet fòssil, sinó una realitat històrica plena de dinamisme que ens permet viure millor i encarar el futur amb garanties. El llibre de MacIntyre té un interès central en la seva obra, perquè pertany a l’inici d’una nova fase crítica amb la seva anterior trajectòria filosòfica, ja que va passar pel marxisme, després d’un període de reflexió va anar girant progressivament cap a la concepció aristotèlica d’aquesta, va passar al tomisme i a través d’aquest procés intel·lectual es va convertir ja en una edat avançada al catolicisme. Aquest autor és una mostra de la bellesa i el poder de la fe traduïda en cultura que es manifesta d’una forma tan abassegadora en Tomàs d’Aquino. Quan va escriure “Tras la virtud” aquesta conversió encara no s’havia fet i això fa més interessant l’anàlisi del llibre, que comença amb una descripció molt original que sembla més l’argument d’una pel·lícula o d’una sèrie distòpica, com Mad Max, que la introducció a una obra filosòfica i amb aquesta entrada ens aclareix en poques pàgines la realitat en la qual vivim.

No vull donar més elements sobre l’obra i us convido que participeu en tot el cicle i que gaudiu d’aquesta manera de l’oportunitat d’adquirir tots els llibres a un preu molt mòdic, o bé si us interessa només el de la sessió corresponent.

Us espero el dia 18 d’octubre per comentar i dialogar sobre una obra fonamental que ens ha d’ajudar en la transformació de la nostra societat i de les institucions.

Entrades relacionades