La ferma defensa de la vida de l’arquebisbe Planellas

Benvolguts amics/Benvolgudes amigues d’e-Cristians,

L’arquebisbe de Tarragona i primat de l’Església, monsenyor Joan Planellas, va escriure un excel·lent article a La Vanguardia, com tots els seus últims escrits, “Eutanàsia encoberta”, que posava el dit a una nafra coneguda i alhora ignorada: la del tracte que atorga la sanitat pública a la gent més gran i en concret als més grans de 80 anys. No és un fet menor que pocs dies després l’Asociación Española de Cirujanos informés que havia iniciat un estudi en el qual s’havien apuntat més de 30 hospitals per analitzar l’impacte de l’atenció mèdica als majors de 70 anys. El coordinador de la secció de qualitat i seguretat d’aquella associació afirma que no és perquè hi hagi una atenció diferenciada, sinó per veure com es pot millorar, però en tot cas és un senyal. Perquè malgrat que es digui i repeteixi per part de l’administració sanitària que l’edat per si sola no és un criteri vàlid, a l’hora de la veritat es funciona des d’aquesta perspectiva convertint-la en determinant. A les urgències és probable que una persona de més de 80 anys no tingui la mateixa prioritat en l’atenció que una altra de 45, posem pel cas. No és un sistema, però no és infreqüent. La raó de fons, que fins i tot una part de la societat pot compartir, és que d’aquesta manera s’evita el detriment d’altres pacients amb més possibilitats de viure, sobretot de viure més anys. L’arquebisbe Planellas precisament criticava aquest enfocament i es preguntava si la dignitat de la persona depèn de l’edat.

El Dr. Jaume Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ràpidament va contestar a l’article de Planellas negant la major i acusant-lo de fer servir els arguments dels “sectors més reaccionaris de l’Església”. Cal recordar que l’etern president del Col·legi, i anteriorment també durant molts anys secretari de la mateixa entitat, va defensar acèrrimament, fins i tot per escrit, quan ocupava aquest últim càrrec, al Dr. Morín quan planaven sobre ell acusacions de practicar avortaments il·legals, que al final es van confirmar i el van portar a la presó. Però el Dr. Pedrós mai es va desdir de la seva aferrissada defensa.

Una de les proves més evident d’aquest fet es va donar durant la primera onada de la covid-19 quan des de la mateixa administració sanitària es van donar instruccions que assenyalaven clarament un tracte diferencial en funció de l’edat. A partir dels 75 anys les persones no podien accedir a la ventilació forçada. Senzillament es volia argumentar com a elements de confort relacionats amb l’edat. La veritat és que era un cribratge perquè, com es pot recordar, no es disposava de prou aparells. També es van donar instruccions edulcorades per evitar que els malalts grans de les residències fossin traslladats als hospitals i es recomanava aplicar un “tractament de confort” que en molts casos volia dir senzillament la morfina per a la gent que s’ofegava. El document oficial al qual fem referència el podeu trobar aquí.

En el seu moment e-Cristians va ser una de les poques entitats que va sortir denunciant aquesta pràctica, la declaració la podeu trobar aquí. I per això entenem molt bé i compartim l’article de l’arquebisbe Planellas. I el felicitem perquè el que necessitem són bisbes que des de la seva visió de pastors abordin les realitats concretes de la nostra societat i en especial aquelles que incorporen estructures de pecat. Planellas, per mitjà d’aquests articles periòdics a La Vanguardia, ho fa i ens agradaria molt que per aquesta via o a través dels propis mitjans de l’Església, aquesta fos una pràctica habitual i estesa. Els ànims del poble de Déuu serien molt diferents si aquesta forma de fer es generalitzés i fos habitual.

Us recordem l’inici del Club de Lectura. Podeu assistir virtualment a la 1a. sessió a través d’aquest enllaç de Zoom: https://us02web.zoom.us/j/6304386212?pwd=QUtSaDd4RTUzOUNrTzg4am9XbFdYZz09

Les següents sessions seran:

  • Los desheredados. François-Xavier Bellamy. 13/12/2022. A confirmar al setembre
  • Manicomio de verdades. Rémi Brague. 17/01/2023. Emili Boronat
  • Un daño irreversible. Abigail Shrier. 28/02/2023. Jordi Soley
  • La sociedad desvinculada. Josep Miró i Ardèvol. 28/03/2022. Josep Miró i Ardèvol
  • El próximo Papa. George Weigel. 09/05/2023. Pablo Ginés

També us vull recordar que dilluns 17 a les 19h. i de manera virtual, tindrà lloc una nova reunió general de l’Asamblea de Asociaciones por la Vida, la Libertad y la Dignidad. Aquí trobaràs tota la informació.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.