Els bisbes espanyols llancen el testament vital perquè les persones es blindin contra l’eutanàsia

Els bisbes espanyols, en la seva posició contra l’eutanàsia i la nova Llei que la regula, ja s’havien manifestat contundentment en favor que les persones facin el seu testament vital: “Animarem que es digui explícitament que un no vol que se li practiqui l’eutanàsia, que vol rebre cures pal·liatives i que tampoc vol acarnissament terapèutic”, declarava el passat mes de març el secretari general i portaveu de la Conferencia Episcopal Espanyola (CEE), monsenyor Luis Argüello.

Ara la CEE ha fet pública la Declaració d’Instruccions prèvies i voluntats anticipades, també coneguda com el testament vital per a les persones que vulguin realitzar-lo, anomenat. “Si m’arriba el moment en què no pugui expressar la meva voluntat sobre els tractaments mèdics que se m’hagin d’aplicar, desitjo i demano que aquesta Declaració sigui considerada com a expressió formal de la meva voluntat, assumida de forma conscient, responsable i lliure, i que sigui respectada com a document d’instruccions prèvies, testament vital, voluntats anticipades o document equivalent legalment reconegut”, així comença el text proposat pels bisbes espanyols.

“Considero que la vida en aquest món és un do i una benedicció de Déu, però no és el valor suprem absolut. Sé que la mort és inevitable i posa fi a la meva existència terrenal, però des de la fe crec que m’obre el camí a la vida que no s’acaba, al costat de Déu“, prossegueix el text que es dirigeix” a la meva família, al personal sanitari, al meu rector o al capellà catòlic”.

L’Assemblea Plenària de la CEE va aprovar el text en la trobada que s’ha celebrat del 19 al 23 d’abril de 2021 i convida a signar aquest document, “que és l’expressió escrita de la voluntat d’un pacient sobre els tractaments mèdics que desitja rebre, o no està disposat a acceptar, en la fase final de la seva vida”.

El testament vital també especifica que s’administrin els tractaments adequats per pal·liar els sofriments, però que no s’apliqui l’eutanàsia. A més es demana una atenció espiritual.

Al costat del document, s’ofereixen uns suggeriments pràctics per facilitar la realització i posterior inscripció en el registre de voluntats, un procediment important perquè tingui valor jurídic.

Només el 0,6% d’espanyols demana el testament vital

Molt poques persones demanen el testament vital. La majoria d’espanyols deixen que les seves famílies siguin les que decideixin en aquests moments i tan sols 286.000 persones han registrat les seves últimes voluntats mèdiques. El 0,6% de la població, segons fonts del Ministeri de Sanitat.

En l’escassa petició de voluntats prèvies està Navarra com la comunitat autònoma que més sol·licitants té, però tan sols és 12,1 testaments per cada 1.000 habitants, i dobla la mitjana nacional. El segueix el País Basc (11,9) i Catalunya (11,2). A la cua, Extremadura (1,8) i Múrcia (3).

Madrid, amb 4,2 testaments vitals registrats per cada 1.000 habitants, se situa en els pitjors llocs de país.

Els bisbes esperen que aquesta situació millori ara que irremeiablement l’eutanàsia és legal i una possibilitat en el moment més vulnerable de la vida d’una persona.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.