Una multitudinària i estimulant Assemblea Cristiana Oberta, organitzada per e-Cristians, va tenir lloc aquest dissabte, 11 de desembre, i que va comptar com a seu a l’Aula Magna de la Universitat Abat Oliba CEU.
120 persones van seguir en format presencial i 236 en línia l’esdeveniment, que va comptar amb destacades personalitats de l’àmbit catòlic, i que va marcar les línies d’acció futures d’e-Cristians, però que també va servir de diagnòstic general de la situació de la presència cristiana a la vida pública i, com apuntava el títol, de l’estat de l’evangelització, l’alternativa cultural i presència cristiana en la política.
L’esdeveniment es va iniciar amb la benvinguda a la UAO CEU del secretari general de la universitat, Pablo Nuevo, que, en nom del rector, Rafael Rodríguez-Ponga, va agrair a e-Cristians triar aquesta institució com a seu, ja que, entre els objectius de la seva missió, hi ha el de promoure, a més de l’educació, «una vocació de servei públic a la comunitat a través del bé comú».
Posteriorment, va tenir lloc la pregària i la intervenció del bisbe Javier Vilanova, en representació del cardenal Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona.
Monsenyor Vilanova va apuntar que a «un món en transformació vertigionosa» hem observat com la presència cristiana ha passat «d’un cristianisme de masses a un de comunitat».
Va parlar de la necessitat del treball amb «una perspectiva de futur» i va fer una crida en afirmar que «el cristià ha de tornar a ser decisiu a la societat».
Monsenyor Vilanova va subratllar el «testimoni» com el mètode cristià, que va ser el dels apòstols i «és el nostre mètode avui», per això, va rebutjar l’autoreferencialitat i va recordar les paraules del papa emèrit Benet XVI, que afirma que «només un testimoni de vida pot atraure altres persones al cristianisme».
Posteriorment, mossèn Joan Costa, delegat de la Pastoral Social de la Diòcesi de Barcelona, va parlar «del llibre d’instruccions» cristià, fent el símil que les persones són rentadores que poden destenyir, trencar la roba o rentar-la». Aquest llibre d’instruccions «ens fa lliures» i, segons mossèn Costa, poden ser els deu manaments, o la llei natural, o la Bíblia.
El sacerdot va dictar una conferència divulgativa titulada ‘La Doctrina social de l’Església com a marc de referència per a la necessària acció col·lectiva dels cristians’, en què va advertir que «si es treu Crist de l’entranya de la societat, tard o d’hora s’anirà en contra de l’ésser humà», com és el que passa a les societats modernes actuals d’Occident, especialment a Europa, que mossèn Costa no va dubtar a assenyalar com «un continent que ha enfosquit l’esperança» parafrasejant sant Joan Pau II.
A més, a l’al·locució, mossèn Costa va afirmar que el món se salvarà amb «homes arrelats en Crist» i va aclarir que el cristianisme «no és una altra ideologia més», sinó «una manera integral d’entendre l’home».
Després de la intervenció de mossèn Joan Costa, els diferents grups de treball d’e-Cristians van presentar les seves conclusions: el periodista Pablo Ginés va representar el grup de treball ‘L’evangelització de la vida pública‘, l’editor i empresari Jorge Soley va fer el mateix amb ‘ La construcció de l’alternativa Cultural Cristiana‘ i l’enginyer José Emili Serra va representar ‘La presencia política. Com aconseguir-la?‘.
Després de la pregària de l’Àngelus i la intervenció de diversos participants, va ser el torn del president d’e-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, que va presentar la ‘Declaració Abat Oliba’ de l’Assemblea Cristiana Oberta.
Miró i Ardèvol va fer una crida transversal, ja que «és hora d’aixecar-se». I va evidenciar que «s’estan liquidant els valors cristians» en posar com a exemple, el recent episodi succeït a Europa, en què la Comissió Europea recomanava «felicitar les festes» i «no el Nadal» argumentant «sensibilitat» amb altres confessions religioses.
El president d’e-Cristians va denunciar que les societats occidentals actuals promouen «una societat que rebutja el do de la vida i, per tant, rebutja el futur».
Miró i Ardèvol ha advertit d’aquest cristianisme «que es posa de perfil» i n’ha subratllat, per contra, un altre que «passi a l’acció posant Crist al centre». El president de l’associació organitzadora de l’esdeveniment va evidenciar que “la desunió és l’essencial del pecat”, i que “la unió és l’essència cristiana”, i ha interpel·lat: “som la sal del món, ens ho creiem?”.
La clausura de l’acte va recaure en el pare José Pedro Manglano, fundador d’Hakuna, que va posar en valor els que, per ell, són els punts bàsics per a una transformació cristiana, que permeti al cristià fer front a l’empresa d’actuar a la societat actual .
«Viu tu, ser cristià és viure tu», va afirmar el pare Manglano en relació amb que cada persona visqui la vida per a la qual Crist t’ha creat: «que ningú no et visqui la vida», ha prosseguit, «no caiguem a l’alienació, que és pensar en l’impacte que tenim als altres, en lloc de ser autèntics i que el nostre sigui lliure”.
En segon lloc, el pare Manglano ha subratllat la necessitat de saber qui ets. I ha explicat que cal «néixer de nou»: «primer vas néixer de la teva mare, la segona vegada és un naixement espiritual, en què has de néixer de Crist».
El pare Manglano va recordar finalment les paraules de Susan Sontag, que afirmava que «cada època ha d’actualitzar per a si mateixa el seu projecte d’espiritualitat».
L’Assemblea Cristiana Oberta va concloure així complint amb escreix els objectius per a la qual va ser dissenyada: respondre a la crida de l’escolta i el diàleg del camí sinodal i ser un punt de trobada dels cristians per construir, amb la participació de tots, una alternativa de esperança davant les múltiples crisis acumulades que sacsegen la societat.
Així mateix, ha servit per construir una esperança i una alternativa a l’allau de lleis i polítiques per part dels poders públics, que accentuen les crisis, la polarització cultural i política, i són contràries a la concepció cristiana. e-Cristians, els seus socis i el seu entorn s’hi han empoderat.