Basílica de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora (Barcelona)

Municipi Barcelona
Comarca Barcelonès
Geolocalització GPS 41º 23´ 40” N  ;  2º 10´ 03” E
UTM 31T 430404 4582880
Estil arquitectònic Gòtic
Importància En un principi, els límits parroquials de l’església de la Puríssima Concepció abastava gairebé tota la dreta de l’Eixample, inclòs el famós Passeig de Gràcia.

Descripció de l’indret

Breu història i altres característiques d’interès L’edifici actual és una construcció gòtica, conformada per l’església, el claustre i el campanar. L’historia de l’església es remunta al monestir de Santa Maria de Jonqueres, un temple gòtic situat prop del que ara és plaça Urquinaona. Un permís reial va permetre que s’enderroquessin les muralles que tancaven les muralles, obrint la possibilitat de que Barcelona creixés cap el que ara és l’Eixample.

Després d’algunes modificacions dutes a terme a causa de les destrosses de la Guerra Civil (1936 – 39), la nau principal presenta l’aspecte actual.

Adossat a l’església hi havia un claustre gòtic conformat per dues galeries superposades amb columnes estilitzades i arcs apuntats. L’ajuntament cregué convenient preservar  el claustre i es va juxtaposar al cos de l’església, en un terreny de la parròquia annexos a la nau principal. El desmuntatge i la nova construcció del claustre es va organitzar entre 1869 i 1888.

Darrere la plaça Sant Miquel hi havia l’església del mateix nom que havia d’enderrocar-se. L’any 1879 es decidí traslladar el campanar com a complement de la nau principal de la concepció ja traslladada. En la reconstrucció s’afegiren alguns elements constructius com els pinacles i decoracions a la part superior.

Durant els anys posteriors es van anar afegint espais nous en funció de les necessitats parroquials com la rectoria. S’ha de destacar la necessària reconstrucció de les cobertes del claustre i elements de la nau principal a causa de les destrosses de la Guerra Civil.

Anecdotari L’emplaçament actual del temple, no és el mateix que on fou originàriament bastit. L’Ajuntament decidí que el monument es desmuntaria i es traslladaria pedra per pedra des de on era originàriament cap a la nova zona de la ciutat, l’Eixample. El trasllat es realitzà entre 1869  i 1871.
Forma d’accés Dies feiners: obert de 7’30 a 13 i de 17 a 21h (entrada pel claustre, Roger de Llúria 70).

Migdia dels dies feiners: obert de 13 a 17h (Capella de Montserrat, Roger de Llúria 70 bis).

Diumenges i festes: obert de 7’30 a 14 i de 17 a 21h

Telèfon: 934 576 552 Correu: purissima_concepció@gmail.com

Lloc web: www.parroquiaconcepciobcn.org

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.